Skip navigation
Persbericht Cubaanse Ambassade

Noodzaak van het beëindigen van de economische, commerciële en financiële blokkade die is opgelegd door de VS

Over resolutie 74/7 van Cuba voor de Algemene Vergadering van de VN

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 19 november 2020

placeholder image
NCPN

Het rapport heeft betrekking op de periode van april 2019 tot maart 2020.

Deze wordt gekenmerkt door een ernstige terugval in de bilaterale betrekkingen tussen Cuba en de VS en een toenemende verscherping van de economische, commerciële en financiële blokkade.

De ambassade wil benadrukken dat voorbeelden van aanscherping van de Amerikaanse blokkade tijdens deze periode de talrijke voorschriften en bepalingen zijn, die door de Amerikaanse regering tegen Cuba zijn uitgevaardigd en die ongekende niveaus van vijandigheid hebben bereikt. Andere voorbeelden van die aanscherping zijn: de mogelijkheid om vorderingen op grond van Titel III van de Helms Burton Act in te dienen bij de Amerikaanse tribunalen; de toegenomen vervolging van Cubaanse financiële en commerciële transacties; het verbod op vluchten vanuit de VS naar de provincies van Cuba, met uitzondering van Havana; de intimidaties van bedrijven die brandstof naar Cuba sturen; een campagne om Cubaanse medische samenwerkingsprogramma's in diskrediet te brengen.

De acties en sancties van de Amerikaanse regering in 2019 waren bijzonder alarmerend, met de instelling van 90 economische dwangmaatregelen tegen Cuba en de monitoring van schepen en rederijen die brandstof naar het eiland vervoeren. In dit verband werden er illegale sancties uitgevoerd tegen 27 bedrijven, 54 schepen en drie personen die gerelateerd zijn aan de commerci%le sector. Er werd een boete opgelegd van in totaal meer dan 2,4 miljard dollar aan 12 Amerikaanse organisaties/bedrijven en organisaties/bedrijven uit derde landen [nvdr: dus niet zijnde VS of Cuba voor het overtreden van voorschriften van het Office of Foreign Control (OFAC), en de toepassing van de Helm-Burton Act als een mechanisme voor illegale druk op derde landen, hun overheden en bedrijven].

Het effect en de obstakels die door de Amerikaanse blokkade worden opgeworpen tegen de economische ontwikkeling die Cuba op soevereine wijze opbouwt, zijn duidelijk en meetbaar. Geen enkele sector van de Cubaanse economie ontsnapt aan de gevolgen van de blokkade, zelfs de Cubanen die in het buitenland wonen kunnen geen transacties normaal uitvoeren, alleen omdat ze de Cubaanse nationaliteit hebben. De opgebouwde schade gedurende bijna zes decennia van uitvoering van dit beleid bedraagt 144.413.400.000 dollar. Rekening houdend met de waardevermindering van de dollar ten opzichte van de waarde van goud op de internationale markt, heeft de blokkade een kwantificeerbare schade veroorzaakt van meer dan 1.098.008.000.000 dollar.

Deze waarde vertegenwoordigt een toename van die schade met 19 procent ten opzichte van de voorgaande periode, als gevolg van de stijging van de goudprijs met 18,3 procent. Tussen april 2019 en maart 2020 veroorzaakte de blokkade verliezen die worden geschat op 5.570.300 dollar.

De ambassade nodigt alle geïnteresseerden uit om dit rapport te lezen via de volgende link: http://www.minrex.gob.cu/en/report-cuba-resolution-747-united-nations-general-assembly-necessity-ending-economic-commercial-and-financial-blockade.


De verklaring is veranderd door Manifest in een minder officiële tekst.

Den Haag, 4 november 2020, vertaling J.Bernaven.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!