Skip navigation
Strijd tegen racisme

Racisme dient de heersende klasse

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van zondag 21 juni 2020

beeld slavenhandelaar Colston wordt neergehaald in Bristol, 8 juni 2020
bron: CPB

"De moord op George Floyd in Minneapolis benadrukt eens te meer dat de ontwikkelde kapitalistische samenlevingen en hun staatsinstellingen nog steeds zijn doordrenkt van racisme", zei Mollie Brown tijdens de vergadering van het Uitvoerend Comité van de Communistische Partij in juni. De recente sterfgevallen en de ernstige verwondingen van zwarte gevangenen in Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk hielden direct verband met het onevenredig gebruik van levensgevaarlijke dwangmiddelen tegen zwarten en de werkende klasse, zei ze.

Onze reactie hierop moet de erkenning inhouden dat vooroordelen, discriminatie en racisme in Brittannië en andere imperialistische landen hun basis hebben in het klassensysteem. We moeten zwarte en witte mensen oproepen om hiertegen in verzet te komen. De partijleiding stemde in met een reeks voorstellen van de antiracisme-commissie van de partij, waaronder de snelle publicatie van een pamflet over 'Covid, Klasse en Racisme'.

Brexit-waarschuwing

Als reactie op het mislukken van de vierde ronde van de brexit-gesprekken tussen de Britse regering en de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, waarschuwde Mollie Brown voor pogingen van de EU en de Britse grote bedrijven om de 'overgangsperiode' met zijn EU-wet- en regelgeving na het einde van het jaar te verlengen. Dat Barnier erop aandringt dat toekomstige Britse regeringen niet zouden mogen ingrijpen in de economie om belangrijke industrieën en ondernemingen te beschermen, om particuliere investeringen te reguleren en een eind te maken aan concurrerende aanbestedingen is onaanvaardbaar. Dit is alleen maar bedoeld om elke regeling die dit jaar opgesteld zou moeten zijn over de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te frustreren, zei ze.

De eis tot volledige toegang tot de toch al uitgeputte Britse viswateren is eveneens een opzettelijke provocatie. In onderhandelingen met Canada en andere landen heeft de EU hier nooit op aangedrongen.

Red de Britse industrie

Het uitvoerend comité ontving ook verslagen waarin werd gewezen op de enorme bedreiging voor wat er nog over is van de Britse industriële basis. De verslagen maakten onder meer melding van tienduizenden ontslagen rond luchthaven London Gatwick en zesduizend ontslagen bij Rolls Royce, te beginnen in Derby, in Inchinnan nabij Glasgow en Lancashire.

Rolls Royce en British Airways hebben allebei belastinggeld aangenomen, zogenaamd om banen te redden. Deze bedrijven zouden niet mogen bezuinigen, zei Andy Bain, een vakbondsorganiser van de partij. Hij riep op tot een breed opgezette maatschappelijke campagne onder leiding van vakbonden en vakbondsfederaties om deze vernietigende klappen af te wenden. Beide bedrijven moeten worden teruggegeven aan de publieke sector. In het algemeen belang moeten ze beschermd worden, ongeacht de Europese staatssteunregels, zei hij.


* Mollie Brown is lid van het Uitvoerend Comité van de Communistische Partij van Brittannië

Bron: Unity, juni 2020

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!