Skip navigation
Cuba

Revolutie is een gevoel van het historische moment

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 16 mei 2023

Fidel Castro richte zich op 1 mei 1966 tot een grote menigte tijdens de viering van de Dag van de Arbeid in Havana. In zijn toespraak haalde Castro destijds hard uit naar president Johnson vanwege zijn beleid van militaire interventie in Vietnam.
Bettmann/CORBIS / CC BY 2.0

1 Mei is een geweldig feest voor Cubaanse arbeiders sinds de overwinning van de revolutie in 1959. Met die revolutie eisten de Cubaanse arbeiders hun rechten op. Sindsdien speelt de arbeidersklasse een hoofdrol in de opbouw van het socialisme in Cuba.

Het was op 1 mei 2000, toen opperbevelhebber Fidel Castro tijdens de arbeidersparade op het José Martí-revolutieplein zijn historische concept van revolutie uiteenzette, dat sindsdien de toewijding van het volk aan het revolutionaire proces heeft geleid.

“Revolutie is een besef van het historische moment; het is alles te veranderen wat veranderd moet worden; het is volledige gelijkheid en vrijheid; het is behandeld worden en anderen behandelen als menselijke wezens; het is onszelf en met onze eigen inspanningen te emanciperen; het daagt machtige dominante krachten binnen en buiten de sociale en nationale sfeer uit; het is het verdedigen van waarden waarin men gelooft ten koste van elk offer; het is bescheidenheid, onbaatzuchtigheid, altruïsme, solidariteit en heldhaftigheid; het is vechten met lef, intelligentie en realisme; het verraadt of schendt nooit ethische principes; het is de diepe overtuiging dat er geen kracht ter wereld is die in staat is de kracht van waarheid en ideeën te verpletteren. Revolutie is eenheid, het is onafhankelijkheid, het is vechten voor onze dromen van gerechtigheid voor Cuba en voor de wereld, dat is de basis van ons patriottisme, ons socialisme en ons internationalisme.”

Geïnspireerd door dit concept, werken Cubanen elke dag met trots aan een beter land, voor het welzijn van de bevolking. Ze veranderen alles wat moet worden veranderd, afhankelijk van het historische moment. Ze stellen de mens centraal in hun politiek. Ze verdedigen het leven als het kostbaarste recht. Ze worden al meer dan 60 jaar geconfronteerd met een streng blokkadebeleid dat is opgelegd door de grootste imperialistische macht in de geschiedenis. Ze hebben hun principes van onafhankelijkheid, soevereiniteit en solidariteit verdedigd ten koste van elk offer. Ze hebben de waarden van internationalisme en de principes van samenwerking tussen landen en volkeren hooggehouden. Op de moeilijkste momenten zijn ze samengekomen als een hecht team, zoals de nationale held van de Cubaanse onafhankelijkheid leerde, om #ALaPatriaManosYCorazón (#aan het vaderland handen en hart) te geven.

Deze tijden zijn moeilijk voor alle volkeren; ook voor het Cubaanse volk. De multi-causale crisis, een gevolg van het opleggen van neoliberale maatregelen van een woest en buitensporig kapitalisme, is versneld door de barre omstandigheden en uitdagingen die de COVID-19-pandemie gedurende meer dan twee jaar met zich meebracht en de gewapende conflicten in verschillende delen van de planeet. Hieraan moeten we, in het geval van Cuba, de intensivering van de Amerikaanse blokkade toevoegen met het opleggen van meer dan 243 beperkende maatregelen en het afstraffen van elke financiële transacties van of naar Cuba. Niets zal echter de wil van het Cubaanse volk kunnen onderdrukken om een ​​welvarend en duurzaam socialisme op te bouwen. En stap voor stap, met de steun van vele vrienden in honderden landen, zullen wij doorgaan met het zeggen van Patria o Muerte: Venceremos.

Hasta la victoria siempre!

Altijd verder naar de overwinning!

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!