Skip navigation
Politiek

Strijd en solidariteit!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 4 februari 2025

Placeholder image
NCPN

Terwijl flink wordt bezuinigd op onderwijs, zorg, cultuur en andere zaken die het leven beter maken, besteedt de regering van PVV, VVD, NSC en BBB miljarden aan wapens die mensenlevens kapotmaken. Strijd en solidariteit moet het antwoord van de arbeidersklasse zijn op het afbraakbeleid.

Het kabinet Schoof heeft in veel opzichten de draad opgepakt van het vorige kabinet onder Rutte. Zo ook met defensie, waarvoor het kabinet zoveel geld vrijmaakt, dat er bij defensie wordt ‘geklaagd’ dat zoveel geld niet besteed kan worden. Het opschalen van de oorlogsindustrie kost namelijk tijd.

Overigens weerhoudt dat Rutte er in zijn nieuwe rol als NAVO-topman niet van om als een karikatuur te pas en te onpas nog meer geld voor defensie te eisen. Twee procent, drie procent, misschien wel vijf procent van het nationaal inkomen. Als een Holle Bolle Gijs van de NAVO is Rutte’s boodschap overal: ‘budget hier’!

Voor de camera’s verkondigen PVV- en BBB-leiders Wilders en Van der Plas dat ze de NAVO-norm niet willen verhogen, maar hun regering trekt wel degelijk alles uit de kast om de overgang te realiseren naar een ‘oorlogseconomie’, zoals het in EU-kringen openlijk wordt genoemd. Om de oorlogsindustrie te spekken wordt flink het mes gezet in onderwijs, zorg, cultuur en andere publieke voorzieningen.

Alle zorgen over bestaanszekerheid, die de partijen uit het huidige kabinet zogenaamd centraal stelden bij de verkiezingen, zijn ze inmiddels vergeten. Ze dreigen nu immers ook de reële inkomens en koopkracht verder onder vuur te nemen. In dat kader werd recent de discussie over het btw-tarief opgestart. Het was een schaamteloos politiek toneelspel: Wilders en Van der Plas die zogenaamd ‘een stokje steken’ voor het regeringsvoorstel om de btw te verhogen. Alsof Nederland niet weet dat deze plannen van hun eigen kabinet komen.

PVV, VVD, NSC en BBB spelen dit spel van een schijnoppositie tegen elkaar en hun eigen kabinet als een creatieve manier om illusies over deze partijen in stand te houden. In dit geval was het doel dan ook niet om direct de btw-verhoging door te voeren, maar om het ijs te breken en de reële inkomens ter discussie te stellen.

De ontwikkelingen in de binnenlandse politiek ontvouwen zich onder de schaduw van de donkere wolken die over de economie hangen. Recent kwam dit tot uiting in de kelderende koersen van techbedrijven, naar aanleiding van de presentatie van een nieuw AI-model door het Chinese bedrijf DeepSeek. Trump reageerde met de aankondiging 500 miljard te investeren in infrastructuur voor AI.

De economische problemen uiten zich vooral in de haperende industrie. Bij ons, maar nog meer voor ons grote buurland. De ene na de andere fabriek in Duitsland sluit de deuren. De Duitse economie krimpt en dat heeft z’n weerslag in de politieke ontwikkelingen, die in een stroomversnelling zijn geraakt in aanloop naar de verkiezingen. Terwijl de publieke steun voor sociaaldemocratische SPD en Groenen is gekelderd als gevolg van hun afbraakbeleid, blijkt de christendemocratische CDU toch met de extreemrechtse AfD door één deur te kunnen.

Het onderliggende probleem in de economie is dat er sprake is van een grote overaccumulatie van kapitaal: kapitaal dat zich opstapelt zonder de mogelijkheid om winstgevend in het productieproces te worden geactiveerd. Dit is ook de basis waarop de concurrentie tussen kapitalistische bedrijven en landen wordt opgevoerd: de strijd om de verdeling van markten, grondstoffen, transportroutes en invloedssferen wordt steeds heviger, wat zich ook uit in toenemende oorlogsdreiging.

Daarom is de overgang naar een oorlogseconomie zo belangrijk voor het grootkapitaal. De staat gaat, via bewapeningsprogramma’s, als opdrachtgever en afnemer functioneren voor de eigen kapitalistische industrie en schuift zo de buitenlandse concurrentie aan de kant. Dat kan echter niet ‘gratis’; dat gebeurt met het belastinggeld dat de werkende bevolking moet ophoesten.

In het licht van de zorgwekkende ontwikkelingen in de economie, de reactionaire wind in de politiek en toenemende oorlogsdreiging, is de vraag wie kan opkomen voor de inkomens en rechten van de arbeidersklasse, voor vrede. Wie kan het afbraakbeleid, de achteruitgang en het onrecht een halt toeroepen?

In ieder geval niet de PVV en coalitiepartners die een schijnoppositie voeren tegen hun eigen kabinet. Overigens is NSC nu te druk met eindelijk laten zien wat ze met die ‘nieuwe bestuurscultuur’ bedoelden: frauderen en dan in de doofpot stoppen. Maar we hoeven ook weinig te verwachten van de oppositie zoals PvdA, CDA en andere burgerlijke politieke partijen in het parlement. Hoe kunnen partijen opkomen voor de arbeidersklasse, als ze het systeem in stand willen houden dat ten grondslag ligt aan de problemen?

Het is de arbeidersklasse zelf die de kracht heeft om de afbraak en het onrecht een halt toe te roepen. Het is noodzakelijk om stappen te zetten in de hergroepering van de vakbeweging en vredesbeweging. In een klassengeoriënteerde richting, want alleen vanuit een klassenanalyse kunnen bewegingen een vruchtbare strategie ontwikkelen en de arbeidersklasse verenigen in de strijd.

Solidariteit is daarbij een belangrijk wapen om de arbeidersklasse te verenigen, tegen pogingen van de heersende klasse om werkers tegen elkaar op te zetten. In het bijzonder nu reactionaire, vaak zelfs openlijk racistische partijen de boventoon voeren.

Kortom: strijd en solidariteit! Dat is de enige weg voor de werkende klasse. Manifest zal die strijd blijven steunen en faciliteren, met artikelen en analyses die inzicht bieden in de complexe hedendaagse ontwikkelingen, en die in de strijd het perspectief inbrengen op een andere, socialistische maatschappij.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!