Op zondag 5 maart heeft de CJB een politiek café georganiseerd in café Hegeraad te Amsterdam waarin Eirini, verantwoordelijke voor de Commissie Vrouwenstrijd van de NCPN en CJB, een bijdrage heeft geleverd naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Ze sprak over de ontwikkeling van de positie van de vrouw in diverse stadia in de geschiedenis, de verworvenheden van vrouwen in de Sovjet-Unie, en ook het ontstaan van 8 maart als Internationale Vrouwendag en de strijd voor emancipatie van vrouwen vandaag. Het was een inspirerende bijeenkomst waarin veel interessante bijdragen uit het publiek werden geleverd, onder andere door leden van het 8 Maartcomité Amsterdam.
Eirini heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om de strijd voor vrouwenemancipatie voort te zetten. We moeten ons blijven inzetten voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen over de hele wereld. De rol van het kapitalisme als een systeem dat nog steeds de ongelijke positie van vrouwen in de maatschappij voortbrengt, ondanks de gigantische technologische ontwikkelingen die de maatschappij de afgelopen decennia heeft ondergaan, werd centraal gesteld.
De strijd voor vrouwenemancipatie is nog lang niet voorbij. Vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie en ongelijkheid op het gebied van werk, onderwijs en gezondheidszorg. Het is belangrijk dat we ons blijven inzetten voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen over de hele wereld. We moeten ons blijven inzetten voor een wereld waarin vrouwen dezelfde kansen en rechten hebben als mannen. Deze strijd is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme-communisme.
Meerdere leden van NCPN en CJB waren ook aanwezig bij de demonstratie voor Internationale Vrouwendag op de Dam in Amsterdam op 8 maart. Vrouwen demonstreerden voor hogere lonen voor iedereen, en spraken zich uit tegen de imperialistische oorlog in Oekraïne, waarbij benadrukt werd dat zowel NAVO, EU en VS als Rusland grote verantwoordelijkheden hebben en dat dit van beide kanten een onrechtvaardige oorlog is. De Nederlandse werkers werden opgeroepen om van 8 maart, Internationale Vrouwendag, een strijdbare dag te maken. Ook werd solidariteit uitgesproken met de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Noord-Syrië.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!