Wie op woensdag 17 januari hoopte op een smakeloze lunchpauze in de kantine van Wageningen University and Research (WUR), rekende buiten de CJB. Met twee spandoeken, een vurige speech en honderden flyers zorgde CJB afdeling Gelderland voor een pittig intermezzo. In navolging van hun petitie voor lagere prijzen in de kantines, riep de CJB de universiteit op om te zorgen voor een betaalbare kantine. Ook vroeg de Gelderse afdeling aandacht voor de nadelige invloed die grote bedrijven hebben op onderzoek, onderwijs en het welzijn van studenten en arbeiders aan te pakken.
Terwijl de eerste studenten zuchtend hun portemonnee trokken voor een prijzig broodje of slap kopje soep, onthulden leden en sympathisanten van de CJB twee banners in de kantine van het Forum-gebouw op de Wageningse campus. De kreten op de spandoeken ‘€8 lunch ≠ inclusive’ en ‘No Multinationals, Not in the Canteen, Not on Campus’ waren gericht op het misselijkmakende beleid van het WUR-bestuur. Het bestuur plaatst de belangen van multinationals constant boven die van studenten en arbeiders, terwijl het zich verschuilt achter mooie praatjes over inclusie en duurzaamheid. De hoge prijzen, het inhuren van de multinational Compass Group als cateraar en het armzalige geprevel over ‘marktconforme prijzen in de kantine’ is vele Wageningse studenten en arbeiders een doorn in het oog. Daarom startte de CJB eerder al een petitie voor betaalbaar eten in de kantines. Deze werd maar liefst 300 maal (!) ondertekend en vervolgens aangeboden aan het WUR-bestuur, dat zich tot op heden nog altijd in stilzwijgen hult.
Toen de eerste boterhammen uit de trommeltjes werden gehaald, stak CJB’er Camiel van wal met een toespraak die er als zoete koek inging bij de toegestroomde studenten. “Het is onvoorstelbaar dat een instituut dat bekend staat om haar kennis op het gebied van voedsel, claimt een betaalbaar assortiment aan te bieden terwijl het tegelijkertijd weigert om maaltijden voor een schappelijke prijs aan haar studenten te verkopen”, schalde het door de kantine. Vooral Compass Group - dat vorig jaar een slordige €1,6 miljard winst opstreek - kreeg speciale aandacht, maar ook de keuzes van het WUR-bestuur moesten het ontgelden: “Want laten we het eens hebben over die duurzaamheid en inclusiviteit. De WUR spreekt er veel over, maar met Compass Group in zee gaan is behoorlijk tegenstrijdig. Compass speelt met emissiecijfers om een milieuvriendelijke indruk te wekken, maar de waarheid toont dat hun vervuilende praktijken de natuur juist schaden. En in een beleidsnota schrijven dat de kantine inclusief moet zijn voor alle studenten, ongeacht hun koopkracht, is alles behalve inclusief als je voor een simpele maaltijd maar liefst acht euro vraagt!”
De nadelige inmenging van multinationals doet zich niet enkel voor in de kantine: de campus in Wageningen laat zien hoe het kapitaal een dikke vinger in de pap heeft in het Nederlandse onderwijs. Goed vertegenwoordigde multinationals zoals FrieslandCampina en Unilever financieren bijvoorbeeld onderzoek naar hun eigen winstgedreven doelen en stampen complete onderzoekscentra op de campus uit de grond. Dat doen ze niet alleen met hun eigen geld, maar ook met overheidssubsidies. Onderzoek dat daadwerkelijk nuttig kan zijn voor de gehele maatschappij, maar met beperkte winstgevendheid, wordt terzijde geschoven. Het is duidelijk volgens de CJB: “De WUR staat aan de kant van het kapitaal en maakt een fatsoenlijke opleiding onmogelijk zonder jezelf in een burn-out te werken en de hoofdprijs te betalen voor een simpele maaltijd”. Als toetje schotelde de CJB nog vier behapbare eisen voor: “Exploiteer de kantines op non-profit basis en bied betaalbare maaltijden aan. Laat onderzoekscentra van multinationals niet toe op de campus. Weg met de invloed van grote bedrijven bij de toekenning van subsidies. Garandeer het welzijn van studenten en neem maatregelen om de waanzinnige studiedruk te verlagen!”
Terwijl het applaus na de speech losbarstte, namen studenten en WUR-medewerkers gretig flyers aan van de CJB. “We mogen terugkijken op een geslaagde actie, waarin we ons standpunt duidelijk hebben laten horen”, vertelde een bestuurslid van afdeling Gelderland. “En nog belangrijker, we hebben veel positieve reacties ontvangen van zowel studenten als arbeiders die werken op de campus. Mensen zijn zich bewust dat de hoge prijzen en de multinationals een probleem zijn waar we ons op moeten organiseren. Want studeren kun je niet op een lege maag.”
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!