Op 19 januari overleed kameraad Wil (Willy Ernst Karl) van der Klift, voormalig lid van het Dagelijks Bestuur en het Partijbestuur van de NCPN, hoofdredacteur van de krant Manifest en internationaal secretaris. Met zijn inzichten, humor en onvermoeibare inspanningen, streed Wil voor een betere wereld. Hij leverde een onmisbare bijdrage aan de opbouw van communistische beweging in Nederland.
Wil kwam uit een communistisch gezin; zijn moeder was als communiste uit Duitsland gevlucht voor het fascisme. Zo kwam Wil al vroeg in aanraking met de waarden en idealen van de communistische beweging en met de communistische theorie.
Wil werkte aanvankelijk als scheepsmachinist en was betrokken bij de vakbond. Later werkte hij als welzijnswerker en speelde een belangrijke rol in het opzetten van vakbondswerk onder welzijnswerkers in Den Haag. Vanuit de vakbond raakte Wil betrokken bij de Communistische Partij van Nederland (CPN), waar hij in 1972 lid van werd.
In de CPN vervulde Wil verschillende kaderposities, waaronder als districtsbestuurder en politiek secretaris van het district Den Haag. Hij zette zich in het bijzonder in voor bedrijven- en vakbondswerk.
Wil verzette zich vanaf het begin tegen de reformistische, eurocommunistische stroming in de CPN, die de partij wilde liquideren. Hij was betrokken bij het Horizontaal Overleg Communisten (HOC) dat zich tegen deze liquidatiepoging verzette, en vervolgens het Verbond van Communisten in Nederland (VCN) en de NCPN.
Binnen de NCPN heeft Wil decennialang deel uitgemaakt van het Partijbestuur en het Dagelijks Bestuur. Wil was 28 jaar lang hoofdredacteur van Manifest, de krant van de NCPN, die Wil zag als een onmisbaar instrument in de klassenstrijd.
Internationale solidariteit had Wil hoog in het vaandel staan. In het bijzonder gaf Wil betekenis aan de solidariteit met Cuba. Wil was internationaal secretaris van het Partijbestuur en hechtte waarde aan de uitwisseling van ervaringen en gedachtes met zusterorganisaties. Wil vertegenwoordigde de NCPN op talloze internationale bijeenkomsten over de hele wereld, onderhield jarenlang namens de NCPN contacten met buitenlandse zusterorganisaties en met de Cubaanse ambassade in Nederland, en behoorde tot de initiatiefnemers van jaarlijkse conferenties met zusterpartijen in omliggende landen.
Wil besteedde bijzondere aandacht aan jongeren. Met zijn rijke ervaring, levendige verhalen en humor, betrok hij jongeren die zich aansloten bij de CJB bij het politieke werk.
Ondanks dat zijn gezondheid de laatste tijd achteruitging, bleef Wil zich tot het laatst bekommeren over de zorgwekkende ontwikkelingen in de wereld. Een wereld vol onrecht, uitbuiting en oorlogen kon en wilde hij niet accepteren. Wil was er diep van overtuigd dat een andere, socialistische maatschappij noodzakelijk is. Hij was ervan overtuigd dat de arbeidersklasse haar communistische partij nodig heeft in de strijd voor een betere maatschappij.
Vanuit die overtuigingen voerde Wil standvastig strijd, zelfs onder zeer moeilijke omstandigheden van contrarevolutie en diepe crisis in de arbeidersbeweging en de communistische beweging. Hij leverde een onmeetbare bijdrage aan de wederopbouw van de communistische beweging in Nederland.
We zullen Wil ontzettend missen. Zijn waardevolle inzichten en discussies, maar ook zijn zeemansverhalen en humor. We zullen Wil blijven herinneren als een strijdbare communist die zijn leven wijdde aan de strijd voor een rechtvaardige maatschappij, voor het socialisme. Die strijd zetten we voort!
We wensen zijn vrouw kameraad Tineke, zijn dochter Judith en schoonzoon Remie, zijn kleinkinderen en andere naasten veel sterkte toe.
Partijbestuur NCPN
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!