Tot ons grote verdriet nemen we in deze krant afscheid van kameraad Wil van der Klift, die op 19 januari is overleden. Naast zijn belangrijke rol in de vakbeweging en de partij, onder andere als lid van het Dagelijks Bestuur en Partijbestuur, was Wil tot in 2022 hoofdredacteur van deze krant. Wil was een internationalist in hart en nieren en dat is in de wereld van vandaag hard nodig. De wereld staat in brand, zowel letterlijk (de bosbranden in de VS), als figuurlijk.
Terwijl er in Gaza voor het eerst in ruim een jaar eindelijk relatieve rust is dankzij een (tijdelijke en fragiele) wapenstilstand en massa’s Gazanen terugkeren naar het verwoeste noorden, voert Israël de aanvallen op de Westelijke Jordaanoever juist op en vluchten meer mensen uit de stad Jenin. De wapenstilstand geeft wel ruimte voor een gevangenenruil, waarbij ook vele Palestijnen vrij komen. Hoewel in de meeste media consequent wordt gesproken van Israëlische gijzelaars en Palestijnse ‘gevangenen’, gaat het ook om duizenden Palestijnen die in zogeheten ‘administratieve detentie’ zaten. Zij worden zonder aanklacht onbeperkt gevangengehouden.
Ook elders in de wereld laait verschrikkelijk geweld op. De imperialistische oorlog in Oekraïne is niet ‘in 24 uur beëindigd’, maar gaat door in alle hevigheid. In de Democratische Republiek Congo is de zogeheten M23-beweging weer terug van weggeweest en rukken zij razendsnel op. Deze militaire groepering heeft een tumultueuze achtergrond met wortels in eerdere rebellenbewegingen en etnische conflicten. De huidige opmars lijkt vooral te danken aan een externe factor. M23 heeft zijn machtsbasis in het oosten van Congo aan de grens met Rwanda. De regio is economisch zeer belangrijk voor de grote imperialistische belangen in de wereld omdat er veel waardevolle mineralen worden gewonnen, zoals Coltan. Dit bevat het element tantaal dat in allerlei technologie zoals smartphones wordt gebruikt. China heeft grote belangen in de Congolese mijnbouw, maar de Europese Unie zoekt juist toenadering tot Rwanda en sloot vorig jaar een overeenkomst met het land in het kader van de mineralen. Experts wijzen erop dat Rwanda veel meer van de mineralen exporteert dan dat het zelf wint. De link met de door Rwanda gesteunde beweging, die terrein wint net over de grens waar die mineralen worden gewonnen, lijkt snel gemaakt.
Zo verhevigen imperialistische tegenstellingen ten koste van vele mensenlevens. En niet alleen op het gebied van oorlogvoering. Ook op economisch vlak gebeurt er van alles waar in deze krant op in wordt gegaan. Machtsblokken herpositioneren zich, komen met nieuw beleid, gaan de strijd met elkaar aan en hervormen hun kapitaalmarkten. Terwijl de concurrentie tussen de VS en China er stevig aan toe gaat, probeert de Europese burgerij zich te herpakken en een meer zelfstandige positie te verwerven (pagina 6-7). Extra aanmoediging komt daarbij vanuit de agressieve houding van Trump door onder andere de Deense controle over Groenland te bedreigen (pagina 12).
In het kader van de toenemende internationale tegenstellingen en economische problemen voor de burgerij, wordt ook het afbraakbeleid van de regering Schoof vormgegeven. Onderwijs, zorg en publieke voorzieningen worden opgeofferd om de oorlogsmachine aan de praat te krijgen. Des te noodzakelijker is de strijd tegen afbraakbeleid en oorlog. Die strijd kan alleen komen vanuit de werkende mensen, georganiseerd in de vakbond en andere massaorganisaties. Maar de crisis in de FNV top, met allerlei ondemocratische werkwijzen, toont de noodzaak van een klassengeoriënteerde vakbond (pagina 7). Goed nieuws is dat de communisten versterken. Er komt weer een CJB-afdeling bij, deze keer van studenten en jonge werkers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen!
Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website van Manifest (leesmanifest.nl) en de website van de partij (ncpn.nl). Zie ook voorwaarts.net van de CJB. De volgende krant komt uit op 4 maart.