Skip navigation
Werk & Vakbond

2024 begint met stakingen en nieuwe cao’s

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 6 februari 2024

bron: NCPN

Ook in het nieuwe jaar gaat de strijd voor betere lonen en arbeidsomstandigheden onverminderd door in Nederland. Ter inspiratie en motivatie houden we u op de hoogte van de recente ontwikkelingen die arbeiders door het gehele land bezighouden.

We beginnen ons rondje in het noorden en oosten van Nederland, waar arbeiders van baby- en kindervoedingproducent Ausnutria maandag 22 januari het werk neerlegden uit protest tegen aangekondigde reorganisaties en daarbij horende ontslagen. Een week later riepen vakbonden FNV en CNV werknemers op om drie dagen lang het werk neer te leggen bij fabrieken Ommen, Kampen en Leeuwarden. Kort na de oproep besloten collega’s uit Zwolle en Heerenveen zich aan te sluiten bij de actie. Vooralsnog weigert de directie van Ausnutria om te zorgen voor een goed sociaal plan. De melkpoedergigant biedt nu 0,6 maandinkomen per gewerkt dienstjaar als ontslagvergoeding. De bonden willen 1 maandinkomen per dienstjaar (voor werknemers tot 40 jaar) en 1,5 maandinkomen per dienstjaar (voor werknemers vanaf 40 jaar).

Kraamverzorgers zouden binnenkort het voorbeeld van Ausnutria-arbeiders kunnen volgen. Uit een recente peiling van FNV Zorg & Welzijn blijkt dat 84 procent bereid is actie te voeren, terwijl driekwart zelfs over wil gaan tot staken. Dit heeft alles te maken met het gebrek aan voortgang aan de cao-onderhandelingstafel. Op dit moment verdient een kraamverzorger zo’n 10 procent minder dan bijvoorbeeld een ouderenverzorger, maar werkgeversorganisaties beargumenteren dat er geen geld is voor een fatsoenlijke loonsverhoging. Eerder waarschuwde FNV al voor grote tekorten wat leidde tot enkele noodmaatregelen, maar geen structurele verbeteringen. Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn maakt zich zorgen: “Moeten er dan eerst echte ongelukken gebeuren voordat er serieus iets gedaan wordt met de noodkreten vanuit de werknemers?”

In het zuiden van het land zien we ook positieve tekenen van actiebereidheid. Sinds kort beschikken medewerkers van het distributiecentrum van luxe kleding- en tassenproducent Michael Kors over een eigen FNV-vakbondsgroep. Zo’n driehonderd mensen verwerken in Venlo luxe modegoederen die honderden euro’s opleveren, voor een minimumloon van € 13,27. Bovendien heeft het bedrijf geen ondernemersraad, terwijl dit wettelijk verplicht is. De arbeiders die het distributiecentrum draaiende houden, eisen via een petitie meer respect, en nog veel belangrijker: een loonsverhoging van 14 procent.

Een aantal sectoren mogen zich inmiddels ook opmaken voor nieuwe cao’s. Zo hebben werknemers van woningcorporaties met meerdere acties en een 24-uursstaking, een 10 procent loonsverhoging weten te bewerkstelligen. Deze loonsverhoging is hard nodig om het koopkrachtverlies van zo’n 28.000 medewerkers te repareren. De cao ligt voorlopig nog ter stemming bij de leden van de betrokken vakbonden; FNV, CNV en De Unie.

Ook arbeiders die hun inkomen verdienen in de kassen mogen zich gaan uitspreken over nieuwe afspraken over meer salaris. Het huidige voorstel zorgt ervoor dat medewerkers in de glastuinbouw hun inkomen met 7,2 procent zien stijgen de komende vijftien maanden. Bovendien gaat de kilometervergoeding van €0,21 naar €0,23 per kilometer en wordt het jeugdloon teruggebracht naar 19 jaar. Zo krijgen 20-jarigen een zogenaamd ‘vakvolwassen loon’.

In de tussentijd hebben FNV-leden wel al ingestemd met de nieuwe cao Afbouw. Dat betekent dat stukadoren, vloeren- en terrazzoleggers, plafonneerders en arbeiders die werken bij wandbedrijven, blokkenstellers en natuursteenbedrijven een loonsverhoging krijgen tussen de 11 en 13 procent de komende twee jaren.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!