Op 24 april vond de jaarlijkse Anton de Kom-herdenking plaats. Deze datum markeert 79 jaar sinds De Kom kwam te overlijden in een concentratiekamp, nadat hij door de fascistische bezetter was gearresteerd om zijn rol in het communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar hebben de NCPN & CJB voor het eerst op meerdere plekken in Nederland een herdenking opgezet.
Om stil te staan bij de heldhaftige strijd en het nalatenschap van Anton de Kom werden er herdenkingen georganiseerd bij zijn monument in Amsterdam, de gedenksteen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en zijn voormalige woning in Den Haag. Bij zijn graf op het nationaal ereveld in Loenen werd stilgestaan bij het leven van De Kom met toespraken en verschillende passages uit zijn werken en gedichten. Na een minuut stilte zijn op al deze plekken bloemen gelegd.
Het leven van Anton de Kom is inspirerend voor iedereen die voor een betere wereld strijdt. Regelmatig wordt hij neergezet als ‘slechts’ een antikoloniaal schrijver. Maar de enorme daadkracht, strijdlust en solidariteit die Anton de Kom belichaamde ging veel dieper. Hij was een revolutionair en communist. Iemand die actief strijd leverde, mensen hielp, en mensen organiseerde. Hij verbond de antiracistische strijd aan de klassenstrijd.
Terwijl zijn geliefde Suriname inmiddels wel onafhankelijk is, gaat de strijd tegen de imperialistische overheersing nog door! Anno 2024 zijn de ideeën van Anton de Kom nog even actueel als destijds.
Voor het befaamde werk ‘Wij slaven van Suriname’ werd door kameraad Tycho eerder een alternatieve inleiding geschreven. Hierin vind je een beknopte samenvatting uit het leven van Anton de Kom, de lessen die we eruit kunnen trekken en hoe we die vandaag de dag kunnen toepassen.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!