Skip navigation
Anton de Kom

Anton de Kom blijft inspireren in de strijd tegen het imperialisme

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 16 mei 2023

NCPN

Op 24 april 1945 was het 78 jaar geleden dat Anton de Kom verleed. Op zaterdag 22 april organiseerden de NCPN en CJB daarom een herdenking voor de Surinaamse communist en verzetsheld Anton de Kom op het Anton de Komplein te Amsterdam.

Anton de Kom (1898-1945) speelde een vooraanstaande rol in de strijd tegen het Nederlandse kolonialisme en voor Surinaamse onafhankelijkheid. Hij schreef analyses die en belangrijke theoretische bijdrage waren voor de antikoloniale strijd. In de jaren ’30 kwam hij naar Nederland en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de fascistische bezetting raakte hij betrokken bij het communistisch verzet. Hij schreef voor communistische verzetsbladen zoals De Vonk. In augustus 1944 werd hij gearresteerd en gevangengezet. OP 24 april 1945 overleed hij aan tuberculose in concentratiekamp Sandbostel.

Bij de herdenking spraken Valerie en Tycho, leden van de Commissie Antiracisme en Antifascisme van de NCPN en CJB. De toespraak van Valerie is hieronder gepubliceerd. Het gaat in op de klassenstrijd in de voormalige kolonies van Nederland, evenals de huidige overblijfselen van het koloniale systeem in het kader van het imperialisme. De bijdrage van Tycho wordt op een later moment gepubliceerd.

Anton de Kom blijft een bron van inspiratie voor de strijd tegen imperialisme en fascisme. Het was een inspirerende herdenking.

De strijd tegen het imperialisme en de overblijfselen van het kolonialisme blijft actueel

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!