Skip navigation
Antiracisme

"Terug naar mijn eigen land?!"

Speech bij de Anton de Kom-herdenking

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 8 juli 2021

Placeholder
NCPN

Goeiedag, mijn naam is Samatar, ik ben 23 jaar oud en ik ben een student. Namens de CJB spreek ik hier over ervaringen met racisme, niet alleen uit eigen ervaring, maar ook over het algemeen in Nederland en buiten Nederland.

Ik ben zelf in Nederland geboren, maar mijn ouders komen uit Somalië, zij zijn gevlucht in 1995 tijdens de burgeroorlog, vanwege de strijd tussen verschillende Somalische groepen en militaire interventie van de NAVO. Maar, de NAVO-landen hebben sindsdien weinig gedaan om de Somalische mensen echt te helpen, zoals beloofd. De doorslaggevende reden dat de NAVO haar legers stuurt gaat om één zaak: grondstoffen. Landen die rijk zijn aan grondstoffen, zoals olie, goud, lithium, etc. zijn doelwitten van westerse mogendheden. Dit is een voortzetting van de eeuwenoude link tussen kapitalisme en racisme. Multinationals die hun olie en grondstoffen zo goedkoop mogelijk op de kop willen tikken.

Om een lang verhaal kort te maken: Somalië werd uiteindelijk platgebombardeerd en had een heel lange periode geen echte regering. Dit is de reden waarom mijn ouders zijn vertrokken. Vanaf mijn jeugd hoorde ik al verhalen van mijn moeder, over het feit dat ze niet tegen het geluid van vuurwerk tijdens Nieuwjaar kon, omdat ze dacht dat er weer gebombardeerd werd. Of, elke keer dat ze begon te praten over hoe erg ze haar oude huis en omgeving mist. Mijn vader had ook een aantal vergelijkbare verhalen. Dit is de realiteit van militaire interventies. Ik ben zeker niet de enige met dit soort verhalen. Vraag maar aan mensen uit Syrië, Afghanistan, Irak en talloze andere landen waar soortgelijke interventies plaatsvonden.

Als mensen roepen "ga terug naar je eigen land!", vergeten ze dat ik en veel anderen gewoon hier zijn geboren, maar vooral vergeten ze dat onze landen met toedoen van Nederland kapot zijn gemaakt, dat er niets meer is om naar terug te gaan!

Dit soort commentaar en houding is er helaas niet alleen in alledaagse gesprekken, maar is te horen uit veel hoeken van de Nederlandse samenleving, zoals bijvoorbeeld ook de Tweede Kamer. Kijk maar naar het Toeslagenschandaal. Duizenden ouders, vooral met een 'anders-etnische' achtergrond werden beschuldigd van fraude, terwijl het gewoon ging om hun rechten. De regering kwam hier jaren mee weg!

Het toeslagenschandaal is geen toeval. In de lange reeks van aanvallen op de sociale zekerheid is het één van de opvallendste voorbeelden: maar niet de enige. Het kapitalisme criminaliseert arbeiders die dankzij werkloosheid, dure kinderopvang, dure zorg, enzovoorts bij de overheid moeten aankloppen om een extra tegemoetkoming. Mensen met een 'niet-Nederlandse' afkomst krijgen daarbij een dubbele klap te verduren doordat hun nationaliteit als fraude-indicatie wordt gebruikt: met andere woorden, keihard systematisch racisme. Nee, het toeslagenschandaal is geen toeval, maar een aspect van een verrot en failliet systeem.

Dit is natuurlijk een bekend onderwerp als het gaat over racisme en de werkende 'allochtone bevolking', maar ik wil nog een keer benadrukken dat het de natuurlijke uitkomst is van jaren mensen naar slecht betaald werk 'drukken'. Dat zorgt er ook voor dat hun kinderen niet de beste middelen kunnen krijgen voor hun ontwikkeling, goede scholing en goed onderwijs. Dat draagt alleen maar bij aan de vicieuze cirkel van armoede bij etnische minderheden, niet alleen in Nederland, maar in de westerse wereld in het algemeen. Het rijkste land van de wereld, de VS heeft 'moeite' om de kosten te dekken voor gezond drinkwater in Flint, Michigan, dit is een probleem dat na zeven jaar nog steeds bestaat. Maar, het feit is dat deze landen wel de middelen hebben, maar ze kiezen er zelf voor om deze problemen niet op te lossen, omdat deze de winsten van het kapitaal minder hoog zouden maken.

Het uitbuiten van andere landen door het Westen zie je in vrijwel elk onderdeel van de economie terug. Kijk bijvoorbeeld naar de dagelijkse elektronica. Voor de batterijen is lithium nodig, dat opgegraven wordt door kinderen in West-Afrika, die modern slavenwerk doen. Of naar T-shirts, broeken, schoenen en jassen, die gemaakt worden in Zuidoost-Azië, ook door werkers die bijna niks verdienen. Dit is niet een probleem waarbij je de schuld kan leggen bij de gewone mens zoals jij, of ik. Dit is het systeem dat wij hebben geërfd en gedwongen zijn te gebruiken. Waar kan een student anders zijn of haar smartphone of laptop vandaan halen. Het kapitalisme is dominant in de wereld, en het lijkt onze enige optie, maar de oplossing voor deze problemen ligt buiten het kapitalisme, en buiten de globale hegemonie van het Westen.

Sommige mensen hebben het idee dat deze problemen opgelost kunnen worden door middel van het promoten van etnische minderheden in machtsposities in de samenleving. Het idee dat meer minderheden als ceo's of beroemdheden de oplossing zijn. Het probleem is echter dat deze problemen diep in de kern van de kapitalistische, burgerlijke staat zitten, en alleen het gezicht veranderen doet niet zo veel. De Amerikaanse president Barack Obama was hier een duidelijk voorbeeld van. Terwijl hij door het kapitaal benoemd werd tot 'nobelprijswinnaar voor de vrede' liet hij de eerste Black Lives Matter beweging met extreem politiegeweld neerslaan en ontketende hij de oorlog in Syrië.

Communisten willen daarom meer. Natuurlijk staan we achter alle eisen voor gelijkheid en tegen discriminatie, zodat ook mensen van kleur eindelijk een gelijke kans op een goede opleiding en een goede baan krijgen. Maar we weten dat 'gelijke uitbuiting voor iedereen' niet voldoende is. Wij strijden, net als Anton de Kom, voor het socialisme, voor échte gelijkheid.

Voorwaarts, kameraden!

Zoals Anton de Kom zei: Strijden ga ik! Eerst na d'overwinning kom ik terug!

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!