Skip navigation
Boekrecensie

Bert de Vries: Weer een nieuwe derdewegger

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 4 juni 2020

Boekomslag
bron: Uitgeverij Prometheus

Superkapitalisme en hyperglobalisering zijn de schuld van het ontspoorde kapitalisme. Tot die conclusie is Bert de Vries, oud-CDA-politicus, minister van Sociale Zaken en architect van heel wat bezuinigingsplannen in de jaren tachtig, gekomen. Om dat te herstellen zijn extreem harde correcties nodig, vindt hij. De coronacrisis maakt alles nog erger.

Wat behelzen zijn ideeën over het ontspoorde kapitalisme en wat daaraan moet worden gedaan? Hij wil 'waarschuwen en veranderen'. Als de extreme ongelijkheid die het 'ontspoorde kapitalisme' veroorzaakt maar kan worden overwonnen. In de realiteit kan dat natuurlijk niet, integendeel, dus gebruikt de ex-bezuiniger maar extreme woorden om de werkelijkheid te verdoezelen. Het 'superkapitalisme en de hyperglobalisering' zijn immers de kurken waarop het stelsel heden ten dage drijft. Dat betekent gewoon: weg met alle vormen van kapitalisme, op naar het socialisme.

Dus niet nog een nieuwe Piketty, Anand Giridharadas of andere derdewegger. Wanneer dringt het door? Socialisme of barbarij! Het kapitalisme is zelf de oorzaak van de toenemende ellende. Het private geldstelsel met zijn dominante rol voor particuliere banken moet worden vervangen door een publiek geldstelsel. Dat staat vast, maar die strijd zal aan de basis moeten worden gevoerd. Daarvoor moet stelselmatig daadwerkelijk worden gevochten en daarbij helpen opgewonden boekjes niet.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!