Op woensdag 7 mei vond bruut politiegeweld plaats tegen studenten aan de Radboud Universiteit die hun solidariteit betuigden aan het Palestijnse volk dat een genocide ondergaat door de moorddadige staat Israël. De studenten eisten een einde aan de medeplichtigheid van hun universiteit door alle banden met Israëlische instellingen te verbreken. In plaats daarvan werden ze geconfronteerd met een aanval van de politie, die de studenten met wapenstokken en een politiehond verwondde.
Hierbij vielen meerdere gewonden waaronder een student die met een vleeswond naar het ziekenhuis moest worden gebracht. “Het is goed om te weten dat de politie aanhoudingen heeft verricht,” reageerde voorzitter van het College van Bestuur (CvB) Alexandra van Huffelen in een verwerpelijk statement waarin de schuld van de geweldsescalatie in de schoenen van de vreedzame demonstranten werd geschoven. CJB Radboud onderschrijft de oproep van de Nijmegen Encampment actiegroep en studentenvakbond AKKU voor het onmiddellijke aftreden van het universiteitsbestuur.
De demonstratie begon op het Erasmusplein, het centrale plein van de universiteit, en trok over de campus naar het Berchmanianum, waar het CvB is gevestigd. Studenten eisten van hun universiteit dat zij haar medeplichtigheid aan de genocide zou beëindigen en solidariteit zou betuigen met het Palestijnse volk door de genocide openlijk te veroordelen. Van Huffelen, naast bestuurder van de Radboud Universiteit ook partijvoorzitter van het burgerlijke D66, kwam op verzoek van de demonstranten naar buiten om een verklaring af te leggen. Ze probeerde het standpunt van het CvB te rechtvaardigen, maar vond al snel een uitweg uit het gesprek door te zeggen dat ze niet met iemand met een bedekt gezicht wilde praten. Vervolgens ging ze het gebouw binnen, waar enkele studenten haar volgden. Daarop belde het CvB de politie en binnen een half uur stonden er veertien politieauto's, een grote groep agenten, en een bloeddorstige politiehond buiten het gebouw om de studenten heen.
De studenten probeerden weg te lopen, maar de politie sneed hen van alle kanten af en duwde iedereen terug die probeerde te ontsnappen. Ondertussen stond er een blaffende politiehond aan die nauwelijks aan de lijn gehouden kon worden. De demonstranten verzamelden zich en mochten zich onder dreigende aanwezigheid van de politie terugtrekken naar het Erasmusplein. Toen de demonstratie voorbij was, liepen de studenten in kleine groepjes weg. De politie volgde een groep en viel hen aan toen ze de openbare weg bereikten. Ze lieten de doorgeslagen hond los, die een student aanviel en diens been bruut toetakelde. Het geschreeuw was overal op de campus te horen en mensen snelden toe om te helpen. De politie viel ook deze bijstanders aan met wapenstokken, waarbij ze de knieschijf van een student braken en vele anderen verwondden. Vervolgens arresteerden ze meerdere mensen.
Het is moeilijk te zeggen wat de impact van afgelopen woensdag werkelijk is. De student die door de hond werd gebeten, moest twee operaties ondergaan en zal de fysieke littekens van die dag voor altijd met zich meedragen. De emotionele impact op studenten en medewerkers is voelbaar. Het laffe politiegeweld aangestuurd en verdedigd door het CvB staat in strak contrast met de moedige studenten en medewerkers die hun recht om te demonstreren uitoefenen en hun solidariteit met het Palestijnse volk betuigden. Het laat zien wie er werkelijk aan de goede kant van de geschiedenis staat.
Twee dagen na het gewelddadig neerslaan van studenten publiceerden meer dan 120 solidaire medewerkers van de Radboud Universiteit een open brief aan het CvB. Hierin eisen zij een einde aan het geweld tegen studenten, excuses en herstelmaatregelen voor de slachtoffers en het verbreken van banden met Israelische partnerinstellingen, en indien dit niet gebeurt, het aftreden van het CvB. De studentenvakbond sprak dezelfde dag met voorzitter Van Huffelen waar zij een soortgelijk eisenpakket presenteerden. Van Huffelen ontkende enige verantwoordelijkheid, waste haar handen in onschuld en vertikte zelfs het handelen van de politie te veroordelen.
De gebeurtenissen van afgelopen woensdag staan in een langere trend van toenemende repressie van studenten en arbeiders die zich solidair uiten met Palestina. Ook de campus van de Radboud Universiteit kent ondertussen een opeenstapeling van geweldsincidenten van politie en beveiliging tegen studenten, spionage en verdachtmaking van de studentenvakbond, en willekeurige arrestaties. Deze gebeurtenis en vergelijkbaar buitensporig politieoptreden op andere universiteiten de afgelopen week zijn een verdere escalatie. De CJB toont haar medeleven met de slachtoffers en schaart zich achter de oproep van studenten voor het aftreden van het CvB van de Radboud Universiteit en eist het onmiddellijk verbreken van alle banden met Israël.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die maandelijks verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!