Skip navigation
Corona

China maakt vooruitgang met COVID-19 vaccins

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 9 april 2020

Placeholder
NCPN

Voor enkele mogelijke COVID-19-vaccins zullen weldra de klinische testen beginnen in China. De overheid geeft grote prioriteit aan de ontwikkeling van een veilig en werkzaam vaccin. Er worden vijf wegen bewandeld.

Op een persconferentie heeft Wang Junzhi, een wetenschapper van de Chinese Academy of Engineering verklaard dat Chinese onderzoekers hun uiterste best doen om zo snel mogelijk met klinische tests voor een COVID-19 vaccin te beginnen. Daarbij worden vijf methoden gevolgd: vaccins met een gedeactiveerd virus, vaccins met genetisch gewijzigde receptoren (proteïnes) die immuniteit uitlokken, adenovirus vectorvaccins die antigenen in de gastcel brengen, nucleïnezuur vaccins, en vaccins op basis van afgezwakte griepvirussen.

Bij het onderzoek is veiligheid de eerste prioriteit

De meeste onderzoeksteams hopen hun voorafgaand onderzoek af te ronden in april en dan snel verder te kunnen werken. Eén onderzoeksteam heeft al vrijwilligers gerekruteerd en aan de National Medical Products Administration goedkeuring gevraagd voor het starten met klinische tests.

Volgens Wang loopt het onderzoek in China even snel als in buitenlandse laboratoria. Het gebeurt strikt wetenschappelijk, op een gestandaardiseerde en ordelijke manier.

Een dag vóór de persconferentie had een vertegenwoordiger van de Shanghai Municipal Health Commission al gezegd dat half april de klinische tests starten voor een in Shanghai ontwikkeld vaccin.

Concrete stand van zaken

Lei Chaozi, een verantwoordelijke van het ministerie van Onderwijs verklaarde dat momenteel een vaccin met afgezwakt griepvirus getest wordt voor veiligheid en werkzaamheid op dieren. De klinische tests zouden eind april kunnen beginnen.

Het testen op dieren van een vaccin met genetisch gewijzigde receptoren is ook al bezig. De hoogwaardige en zuivere proteïnes die daarvoor nodig zijn kunnen in China op grote schaal geproduceerd worden.

Voor vaccins op basis van nucleïnezuur worden de studies versneld op basis van de verworven ervaring in het bestrijden van het MERS-virus. Testen voor veiligheid en werkzaamheid worden versneld.

Sommige universiteiten zijn er ook in geslaagd antilichamen tegen COVID-19 te halen uit het bloed van genezen patiënten. Met deze antilichamen zou men gedurende drie weken immuun zijn.

Het ministerie heeft sinds het Chinese nieuwjaar de beste gespecialiseerde instituten aangespoord om volop in te zetten op het onderzoek. Het gaat onder meer om Peking universiteit, Tsinghua universiteit, Xiamen universiteit plus onderzoeksinstellingen en gespecialiseerde bedrijven. Het onderzoek gebeurt volgens de wettelijke regels.

Nuttige dierproeven

Qin Chuan, een onderzoeker aan het Institute of Laboratory Animal Sciences, een onderdeel van de Chinese Academy of Medical Sciences (CAM) zei dat Chinese onderzoekers speciaal dieren gekweekt hebben die helpen om de werking van het coronavirus beter te begrijpen. Het gaat onder meer om muizen waar menselijke genen ingebracht zijn en om resusaapjes.

Dierproeven helpen om uit te vissen hoe het virus overgedragen wordt, om mogelijke geneesmiddelen te testen en om te ontdekken of vaccins veilig en werkzaam zijn. Momenteel worden acht kandidaat-vaccins getest door de CAM. Voor enkele zijn de tests al volledig afgewerkt.


Bron: Xinhua. Artikel overgenomen en vertaald: https://www.chinasquare.be

Noot van de redactie

De standpunten van de NCPN zijn constant in ontwikkeling. Dit stuk is geplaatst in het kader van de studie en discussie over de actualiteit en weerspiegelt niet per se de standpunten van de NCPN. De NCPN verwerpt de theorie van 'socialistische markteconomie'. De beoordeling van de NCPN is dat de hervormingen in China van de afgelopen decennia kapitalistische verhoudingen herintroduceerden in de economie, en dat de kapitalistische productieverhoudingen de overhand hebben in de Chinese economie. De NCPN zet de studie voort om lessen te trekken uit de ervaringen van socialistische opbouw.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!