Skip navigation
Solidariteit Cuba

Solidariteit en samenwerking tegen corona, stop de genocidale blokkade

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 7 mei 2020

bron: ZLV

Terwijl een klein land als Cuba wordt geconfronteerd met de COVID19-pandemie en de door de VS opgelegde genocidale blokkade, lukt het Cuba tegelijkertijd om zijn solidariteitshulp uit te breiden, door medische brigades naar landen in nood te sturen. Hoe kan dat?

In de huidige context van een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid, wordt ook Cuba, een klein eiland in de Caribische Zee met ruim 11 miljoen inwoners, geconfronteerd met de COVID19-pandemie, onder de omstandigheden veroorzaakt door de enorme beperkingen door de al 60 jaar voortdurende wrede blokkade, opgelegd door opeenvolgende Amerikaanse regeringen.

De economische, commerciële en financiële blokkade die de regering van de Verenigde Staten van Amerika tegen Cuba heeft opgelegd, is het meest oneerlijke, strenge en langdurige systeem van unilaterale sancties dat ooit tegen een land is opgelegd. De verscherping van de blokkade is de centrale spil van het Amerikaanse regeringsbeleid ten aanzien van Cuba, met steeds meer merkbare effecten in de extraterritoriale toepassing ervan. Geen enkele burger of sector van de economie ontsnapt aan de negatieve effecten van dit unilaterale beleid.

De regering van de VS intensiveert haar agressie tegen Cuba, zelfs in deze moeilijke tijden van het coronavirus. De VS-regering belemmert met haar sancties dat donaties van medische benodigdheden op het eiland arriveren, zoals een donatie van maskers, ventilatoren en testen om het coronavirus te detecteren. Het grote Chinese concern Alibaba Group [red: internetbedrijven gericht op e-commerce] wilde deze donatie naar Cuba sturen, maar werd daarbij belemmerd door de VS door middel van de dreiging van sancties afgelopen maart [red: Alibaba doet dergelijke donaties van medische benodigdheden ook aan diverse andere landen op verschillende continenten].

Een ander recent voorbeeld van de strafrechtelijke toepassing van de blokkade van de VS tegen Cuba vond deze maand [april] plaats. Verschillende leveranciers van het Cubaanse bedrijf MEDICUBA S.A. Company [red: import van medische benodigdheden] vertelden dat ze de gecontracteerde levering van longventilatoren niet konden nakomen. De reden was dat de fabrikanten van dochterondernemingen IMT MEDICAL AG en ACUTRONIC zijn opgekocht door Vyaire Medical Inc en de VS met inzet van de blokkade verhinderen dat ze konden leveren [red: is een wereldwijd opererend Amerikaans bedrijf, hoofdkantoor in Illinois, dat medische benodigdheden produceert en distribueert, waaronder producten voor longen en luchtwegen].

Het bewuste bedrijf koopt belangrijke longventilatorfabrikanten in het kader van COVID19 op, en schort ook de verkoop van de ventilatoren aan Cuba op. Deze apparaten zijn sleutelelementen bij de behandeling van ernstige en kritieke gevallen van mensen met het coronavirus.

Het lijdt geen twijfel dat de blokkade tegen Cuba een genocidale en vernietigingshandeling/uitroeiingshandeling is. De blokkade is een gigantische, schaamteloze en systematische schending van de mensenrechten van alle Cubanen. Voor deze eenzijdige sancties is er geen enkele ethische of juridische rechtvaardiging.

De minister van Buitenlandse Zaken van Cuba bevestigde afgelopen 24 maart: "Dit moment roept iedereen op om politieke verschillen opzij te zetten, zodat we ons allemaal kunnen concentreren op de aanpak van de noodsituatie en de ernstige gevolgen ervan in de nabije toekomst [...] De snelle verspreiding van de ziekte vereist dat we onze doelen verenigen om gezamenlijke samenwerkingsacties te ontwikkelen, die het mogelijk zullen maken om het hoofd te bieden aan COVID19 [...] Ondanks onze moeilijke situatie kan Cuba bescheiden enige samenwerking bieden [...]"

Ondanks zijn schaarse materiële hulpbronnen, juist in deze barre omstandigheden van de wereldwijde crisis, verleent Cuba zijn solidariteitshulp aan landen in nood in de confrontatie met COVID19, en stuurt het meer dan 20 medische brigades over de hele wereld om bij te dragen aan het redden van levens.

Dit alles is mogelijk door de waarden van het Cubaanse volk, door de humanitaire roeping van de Cubaanse revolutie, door de eenheid van het volk dat verenigd is met de regering en met de communistische partij, want voor Cubanen is de solidariteit onderdeel van hun volksaard.

Dit zijn geen tijden om sancties op te leggen, wél tijden om een onmiddellijk einde van de imperialistische blokkades te eisen. Veel mensen van goede wil over de hele wereld laten hun stem horen om de opheffing van de illegale blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba te eisen.

Wij kunnen dat met z'n allen doen! Dit zijn tijden van samenwerking en solidariteit!

Het Cubaanse voorbeeld, het socialistische eiland, verdient respect en bewondering.


Bron: Yadira Ledesma, counsellor Cubaanse ambassade, vertaling J.Bernaven.

20200507_soli_5.jpg

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!