Het conflict tussen de VS en China rond de coronacrisis is slechts een van de laatste hoofdstukken in een reeks van conflicten, die escaleert op economisch, militair en politiek vlak. Hierdoor ontstaan 'seismische schokken' die door de hele imperialistische piramide gaan. De pandemie van het coronavirus functioneerde niet alleen als katalysator voor de kapitalistische crisis, waarvan de tekenen al voor het coronavirus te zien waren. Het was ook een katalysator voor [het escaleren van] de imperialistische tegenstellingen.
Gebruikmakend van de pandemie, heeft China geprobeerd haar invloed te versterken op traditionele bondgenoten van de VS en de NAVO, door medische steun aan te bieden. Dit feit lokte intense reacties uit van de VS en de NAVO, maar ook van de EU.
De laatste tijd escaleert de spanning en gaat deze gepaard met verwijten over en weer en implicaties over de oorsprong van het coronavirus of het achterhouden van informatie over de ontwikkeling van het virus. De VS spreken schaamteloos van het 'Chinese Virus' en beschuldigen China ervan het virus niet beteugeld te hebben in een vroeg stadium, waardoor het zich tot een wereldwijde pandemie kon ontwikkelen. Ook beschuldigen zij de Wereldgezondheidsorganisatie ervan dit te tolereren of zelfs te ondersteunen, waarna de Trump-regering de financiering van deze organisatie stopzette.
Aan de andere kant heeft China openlijk verkondigd dat het virus van Amerikaanse origine is en door het Amerikaanse leger naar China is gebracht. Deze verwijten over en weer worden begeleid door bewijsmateriaal dat van beide zijden aangevoerd wordt, waarbij de Amerikanen zelfs dreigen om biljoenen dollars compensatie van China te eisen, waarmee ze de schuld van de duizenden coronaslachtoffers in de VS op China afschuiven.
Hoezeer men ook probeert deze spanningen te wijten aan het verkiezingsklimaat in de VS, de realiteit is dat de competitie met China diepere oorzaken heeft.
Het komt in essentie neer op een conflict over wie de eerste plek heeft in het imperialistische systeem (N.B. De NCPN heeft nog geen afgerond standpunt ingenomen over de positie van China, nvdr). Het hangt samen met de versterking van China op economisch en militair vlak, en met de mogelijkheid die China vandaag de dag heeft om een meer vooraanstaande rol te spelen op mondiaal niveau en om nieuwe bondgenootschappen te vormen.
De werkelijke achtergrond va de verscherping van de tegenstellingen is de poging van de VS om hun positie in de wereldwijde imperialistische piramide te behouden en de poging van China om zijn eigen positie te versterken, in combinatie met een herschikking in de rol van andere wereldmachten, zoals Rusland, de EU en India.
Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld de zogenoemde 'handelsoorlog' tussen de VS en China begrijpen, evenals het in twijfel trekken van wereldwijde overeenkomsten en organisaties door de VS, het vergroten van de Amerikaanse militaire kracht in de Chinese zee op steenworp afstand van de territoriale wateren van China alsook de recente poging van China om zijn invloed op bondgenoten van de VS te versterken door gebruik te maken van zijn economische invloed en het ambitieuze plan voor een 'Nieuwe Zijderoute'. Zo kan de verplaatsing van Amerikaanse investeringen van China naar India verklaard worden, wat zelfs leidt tot militaire conflicten tussen de twee Aziatische landen, zoals enkele dagen geleden gebeurde langs de grens tussen de twee landen.
Maar het verklaart ook de poging van de VS om voorwaarden te stellen die Chinese investeringen uitsluiten, net als het opkopen van strategische technologiebedrijven door Chinese bedrijven. Dat doen ze niet alleen op eigen grondgebied maar ook in landen die bondgenoot van de VS zijn. Hierbij halen ze veiligheidszorgen van de NAVO aan, zoals in de zaak van het ontwikkelen van het 5G netwerk in Europese landen door Chinese monopolies.
Daarom geeft de NAVO, ondanks haar interne tegenstellingen, aan dat het de transformatie van een 'gezondheidscrisis' naar een 'veiligheidscrisis' zal tegengaan. Hiermee wordt gereageerd op de versterkte rol van China tijdens de pandemie en de relatief kleinere blootstelling van China's economie aan de nieuwe wereldwijde crisis.
Het verscherpen van deze competities op wereldwijde schaal verhoogt de dreiging voor de volkeren. De ontwikkelingen kunnen elke kant op gaan. Het is aan de volkeren om niet opnieuw slachtoffer te worden van deze conflicten, maar met hun eigen strijd de overwinning te behalen.
Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Rizospastis (krant KKE) op 15 mei 2020. Vertaling: Berend en Aris.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!