Skip navigation
Verklaring NCPN

De escalatie van het conflict in de Gaza en Westelijke Jordaanoever

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 17 oktober 2023

Placeholder
NCPN

Met de toenemende agressie van de Israëlische bezettingsmacht tegen de Palestijnse bevolking, is de situatie de afgelopen tijd verschrikkelijk geëscaleerd voor de onderdrukte Palestijnen, die nu de wapens hebben opgenomen tegen hun bezetters.

De al decennia durende bezetting van Palestina door de Israëlische staat, die daarbij gesteund wordt door de VS, EU en de Nederlandse regering, gaat dagelijks gepaard met talloze misdaden tegen de Palestijnse bevolking. Duizenden Palestijnse burgers – waaronder veel kinderen – vermoord; duizenden politieke gevangen; de blokkade van de Gaza, die daardoor functioneert als een openluchtgevangenis; het apartheidsregime in de bezette gebieden waar de Palestijnse bevolking uit haar huizen wordt verdreven – het zijn slechts enkele elementen van de jarenlange onderdrukking door de Israëlische staat, die tegelijkertijd met reactionaire maatregelen ook de rechten van de Israëlische bevolking zelf aanvalt. Alleen al dit jaar hebben de provocaties van de Israëlische staat in de Gaza en de Westelijke Jordaanoever meer dan 200 Palestijnen het leven gekost.

Onze gedachten zijn bij de Palestijnse en Israëlische werkende klasse in de regio, die moet lijden vanwege de acties van de misdadige Israëlische staat en andere imperialistische machten die zich mengen in het conflict in het belang van het kapitaal, wat het bloedvergieten in stand houdt.

We veroordelen het Nederlandse demissionaire kabinet, maar ook de houding van de oppositiepartijen in het parlement, in het bijzonder de partijen die zich graag als ‘links’ en ‘progressief’ voordoen, voor hun steun aan de Israëlische staat. Ze bestempelen het Palestijnse verzet als een “willekeurige terroristische daad” – zoals o.a. in de verklaringen van Rutte, Groenlinks/PvdA, SP, en andere burgerlijke partijen. Ze erkennen niet dat het een reactie is op tientallen jaren van gewelddadige onderdrukking en bezetting van de Palestijnse bevolking en haar land, ook door gebruik van wapens uit Nederland.

De Palestijnse bevolking heeft het recht om haar recht op een menswaardig leven zonder onderdrukking te verdedigen. Voor de Palestijnse bevolking ligt de potentie voor de verdediging van haar rechten en haar bevrijding in de seculier en anti-imperialistisch georiënteerde strijd tegen de bezetting door de Israëlische staat. Van groot belang in die strijd is de internationale solidariteit, die men probeert te ondermijnen door de hele strijd van de Palestijnse bevolking tegen de bezetting als terroristisch af te schilderen.

We blijven pleiten voor het einde van de misdadige bezetting door de Israëlische staat, het einde van het geweld waarmee de Palestijnse bevolking dagelijks wordt geconfronteerd door de bezettingsmacht, en we pleiten voor een einde aan het bloedvergieten van onschuldige mensen in de regio.

Commissie Internationaal van het Partijbestuur van de NCPN

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!