Skip navigation
Rotterdam

De Hef gaat niet weg voor Jeff!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 6 juli 2022

bron: NCPN/CJB

Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Rotterdam het historisch monument De Hef wil ontmantelen om zo de megajacht van Jeff Bezos er doorheen te laten varen. De Hef werd in 1927 opengesteld voor verkeer. In 1928 maakte de communistische filmmaker Joris Ivens over De Hef een korte film genaamd 'De Brug'. Deze film werd wereldwijd een succes en is online nog steeds te zien.

Sinds 1993 wordt De Hef niet meer gebruikt en het is inmiddels een rijksmonument die alleen om bijzondere redenen ontmanteld mag worden. Hier in Nederland wordt er voor de rijksten van de wereld superjachten gemaakt en doorgaans kunnen die zonder problemen de zee in. Echter voor de superjacht van Bezos is dit anders. Bezos staat tweede op de lijst van de meest rijke personen met een geschat vermogen van $132 miljard. Hij is de belichaming van de steeds grotere ongelijkheid op de wereld. Deze groeiende ongelijkheid die enkel te verklaren is door de kapitalistische productiewijze bestuderen.

Zijn rijkdom moet hij laten en zien dat doet hij door een jacht te bouwen die zo groot is waardoor De Hef ontmanteld moet worden. Het gaat om een jacht van bijna een half miljard. Vanzelfsprekend heeft het nieuws veel woede opgewekt en tal van Rotterdammers willen eieren gaan gooien richting de jacht van Jeff Bezos.

Zaterdag 18 juni stonden we daarom met CJB Zuid-Holland bij de Hef in Rotterdam en hielden we een bannerdrop met de slogan "De hef gaat niet weg voor Jeff! Solidariteit met de werkers van Amazon. Sloop de macht van het kapitaal!"


Noot van de redactie: ondertussen heeft de scheepbouwer na alle ophef bekendgemaakt voorlopig geen aanvraag te doen van demontage van De Hef.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!