Skip navigation
Afrika

De tijd speelt in het nadeel van de onruststokers in de Hoorn van Afrika

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van zaterdag 20 februari 2021

Placeholder

"Ethiopiërs moeten hun eenheid en samenwerking verder versterken om de Hoorn van Afrika te helpen ontwikkelen door de bron van de gesponsorde conflicten op te laten drogen", zei Professor Mohamed Hassan, politiek analist en speciaal adviseur van de president van de deelstaat Somalië.

"Als we eendrachtig samenwerken, zullen we grote ideeën kunnen ontwikkelen die de Hoorn zullen veranderen. Toen de TPLF-junta aan de macht was, hebben sommige onruststokers in de regio de junta gesteund om conflicten te orkestreren. Na de ineenstorting van de TPLF waren ze het noorden kwijt door de eensgezindheid en de samenwerking van de Ethiopiërs bij een operatie die na 15 dagen het recht opnieuw herstelden. Vervolgens hebben zij bij de Europese Unie en anderen gelobbyd om de hulp aan Ethiopië te verbieden in plaats van het herstellen van de rust in Tigray te ondersteunen", zei hij.

Prof. Mohamed Hassan zei verder: "Het Ethiopische volk en de Ethiopische jeugd moeten begrijpen dat er organisaties zijn die in naam van 'hulpverlening' chaos veroorzaken om hun eigen politieke doel te bereiken. We moeten ons werkelijk inzetten om de vrede in de Hoorn te verwezenlijken en banen te scheppen voor de jeugd door ernstig rekening te houden met bovengenoemde poging."

Hij zei ook: "Er moet een politiek worden gevoerd met vertrouwenwekkende maatregelen. Alle landen in de regio moeten hun werkterrein verbreden en een beleid ontwikkelen om een nieuw politiek platform te creëren waar onze kinderen van zullen kunnen genieten".

Hij zei verder: "Haat en politieke samenzwering helpen ons niet om ons als soevereine staat staande te houden. Sommige mensen, met name de jeugd, verspreiden nog steeds 'fake news' dat de conflicten tussen mensen opdrijft in plaats van de spanningen weg te nemen en in harmonie te leven".

"Ik roep de jeugd op om niet langer met vuur te spelen en een platform te creëren om met de mensen van Tigray te discussiëren en een nieuwe politieke basis op te bouwen. In plaats van een nieuwe cyclus van conflicten, moeten we ons concentreren op het aanpakken van de langdurige sociaaleconomische problemen."

"Als we het nieuwe Ethiopië willen opbouwen, moeten we aan de gehele Hoorn denken. We moeten een platform creëren dat de mensen in staat stelt om samen te overleggen, aan de slag te gaan, samen te werken enz. Om dit te realiseren, moeten we ons eerst tot de jeugd richten."


27-01-2021, https://www.bloggen.be/hopehorn/archief.php?ID=3250098

Bron: The Ethiopian Herald 26 januari/2021. Addis Ababa, 26 januari, 2021, Girmachew Gashaw

Wat is het Tigray People's Liberation Front?

Het TPLF - Tigray People's Liberation Front, oefende een dictatoriale macht uit in Ethiopië van 1991 tot de lente van 2018. Zijn politiek, gesteund door het VS-imperialisme, was gebaseerd op verdeeldheid, haat, repressie en oorlog. Toen de TPLF-kliek werd verdreven keerde ze terug naar haar thuisbasis Tigray, een arme streek in het noorden van Ethiopië waar slechts zes procent van de inwoners van Ethiopië woont. Het TPLF nam een deel van de nationale schatkist en de wapens mee naar het noorden. Het TPLF wilde Tigray afsplitsen van Ethiopië. Begin november 2020 organiseerden de TPLF-separatisten een aanval op het Ethiopisch leger. Als reactie viel het leger Tigray binnen om binnen 14 dagen de separatisten van het TPLF uit schakelen.

Bron: Hope for the Horn of Africa. For peace and cooperation in the Horn of Africa. Bloggen.be https://www.bloggen.be

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!