Skip navigation
Portugal

Festa do Avante! 2023

Festival van de Portugese Communistische Partij (PCP)

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 19 september 2023

Honderden partijvlaggen wapperen op Festa do Avante.
bron: NCPN

Ieder jaar wordt in het eerste weekend van september in Amora, net buiten Lissabon in Portugal, het grote driedaagse Festa do Avante! georganiseerd door de Portugese Communistische Partij (PCP). Dit festival is vernoemd naar Avante!, de krant van de partij, en wordt al georganiseerd sinds 1976. In de jaren ’90 heeft de partij na een boycot van voorgaande grondeigenaren van het festivalterrein een succesvolle geldinzamelingsactie gehouden en zelf een stuk grond kunnen kopen in Amora waar ze sindsdien ieder jaar vele duizenden bezoekers van het festival ontvangen. Het festival heeft de capaciteit voor zo’n honderdduizend bezoekers die zich kunnen vermaken met muziek op de vijf verschillende podia, gastronomie, debatten, theater, film en sportevenementen. Ook kun je leren over de Portugese overwinning op het fascisme in een tentoonstelling over de geschiedenis van de partij en de Anjerrevolutie.

De PCP nodigt ook ieder jaar communistische partijen van over de hele wereld uit om delegaties te sturen om deel te nemen aan het festival. Ook de NCPN wordt uitgenodigd en stuurde net als eerdere jaren een delegatie. Het festival kent een zogenaamde espaço internacional (internationale ruimte). Er waren afgevaardigden van ongeveer vijftig genodigde zusterpartijen aanwezig. Het festival biedt ruimte om te ontmoeten, te leren en te inspireren door elkaars ervaringen, strijd voor het socialisme-communisme en uitdagingen waar de partijen in ieder land mee te maken hebben. Dit kon door middel van ontmoetingen in de espaço internacional, tijdens solidariteitsmomenten, maar ook in de gesprekken die de internationale delegaties met elkaar voerden tijdens lunchtijd of diner of als je elkaar gewoon per toeval tegenkwam. Kortom, een inspirerend weekend vol verbinding, muziek, cultuur en leerzame ervaringen.


Johanna is lid van de Commissie Internationaal van de NCPN

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!