Skip navigation
Tweede Wereldoorlog

Herdenkingen Tweede Wereldoorlog

bron: NCPN

Op diverse plekken in het land wer de Tweede Wereldoorlog, het communistisch verzet en de antifascistische overwinning herdacht.

Op 4 mei jl. legden CJB en NCPN bloemen bij de Swint Plaquette in de Oosterparkwijk. We herdachten de talloze moedige communisten en andere verzetsstrijders die hun leven gaven in de strijd tegen de fascistische bezetter, en alle andere slachtoffers van het fascisme in WOII. Johannes Franciscus Swint was een communistisch raadslid in Groningen die na de Duitse inval net als andere CPN-ers ondergronds verzetswerk verrichtte. Hij werd standrechtelijk geëxecuteerd. De geschiedenis van hem en duizenden andere communisten mag niet worden vergeten. Nooit meer fascisme, nooit meer oorlog!

Op 9 mei legde de CJB bloemen bij het Sovjet Ereveld in Leusden. Dit in het kader van de dag die in de voormalige Sovjetrepublieken als Dag van de Overwinning op het fascisme wordt gevierd. We eerden de dappere soldaten van het Rode Leger die hun leven hebben gegeven in de antifascistische oorlog tegen Nazi-Duitsland. Lof aan de Helden! Slava Gerojam!

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!