Skip navigation
Verklaring communistische partijen

Nee tegen patenten op vaccins!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 12 mei 2021

Placeholder
NCPN

Tientallen communistische partijen uit de hele wereld roepen gezamenlijk op voor de afschaffing van patenten op vaccins en medicijnen, en de versterking van de gezondheidszorg, in de onderstaande gezamenlijke verklaring die is opgesteld op initiatief van de Communistische Partij van Turkije.

De COVID-19 pandemie zorgt nu al meer dan een jaar voor tragische taferelen. Op het moment lijden miljoenen arbeiders in veel landen aan de ziekte, waarmee ze hun gezondheid, hun banen, of zelfs hun levens verliezen. Aan de andere kant, op hetzelfde moment, zijn de bedrijven die essentiële benodigdheden zoals voedsel, hygiënemiddelen, mondkapjes, en ook vaccins als koopwaar hebben verkocht, onderdeel gaan uitmaken van de rijksten ter wereld. De kapitalistenklasse heeft de pandemie als een mogelijkheid gebruikt om de uitbuiting van de arbeidersklasse te vergroten om meer winsten te maken.

Verschillende vaccins die zijn toegediend sinds het einde van 2020 worden geproduceerd door farmaceutische monopolies. Er is behoorlijk wat informatie beschikbaar over de klinische werkzaamheid en doseringsintervallen van deze vaccins. Ondanks dat sommige vaccins met voorzichtigheid worden toegediend in verband met negatieve bijwerkingen, kunnen deze vaccins bijdragen aan het verslaan van de pandemie. Echter, slechts 2,16 procent van de wereldbevolking is sinds het zetten van de eerste prik volledig gevaccineerd.

De belangrijkste methode voor het verslaan van overdraagbare ziektes is brede, snelle en effectieve immunisatie. Helaas is het kapitalisme in de 21e eeuw niet in staat geweest om deze basale formule te implementeren om de wereldwijde pandemie te stoppen, zoals we zien in de COVID-19 pandemie. De redenen hiervoor zijn helder: ondanks de ontwikkeling van vaccins, die dankzij publieke middelen en de samenwerking van duizenden wetenschappers tot stand is gebracht, werd in de sterkste kapitalistische landen het eindproduct toegeëigend door farmaceutische monopolies in naam van de 'intellectuele eigendom', of zogeheten patenten. Vandaag de dag kunnen vaccins slechts in een aantal landen worden geproduceerd. Hoewel de sterkste imperialistische landen veel meer vaccins bestellen dan ze nodig hebben, en ook een groter deel van de aandelen van deze vaccins verkrijgen, zijn tientallen landen, voornamelijk de landen die economisch minder ontwikkeld zijn, slechts in staat om een klein deel van hun bevolking te vaccineren, en gaan daarmee een onzekere toekomst tegemoet. Hierbij wordt een oogje dichtgeknepen voor de sterfgevallen in die landen die hadden kunnen worden voorkomen.

Het gevaarlijkste scenario in het geval van een besmettelijke ziekte die rondgaat is het vaccineren van slechts een zeer beperkt deel van de bevolking, wat ervoor zorgt dat het virus muteert en waardoor krachtigere eigenschappen ontstaan, zoals er nu gaande is.

De COVID-19 pandemie zal niet in één keer uit de wereld verdwijnen. Bovendien laten de sociale en milieuvoorwaarden gecreëerd door het kapitalisme ons zien dat de mensheid zulke epidemieën weer zal meemaken, op andere manieren. De COVID-19 pandemie zal ook doorgaan totdat er een effectieve behandeling van het virus zal worden gevonden, en/of een uitgebreide en snelle vaccinatiegraad bereikt zal worden; het beste scenario is dat de mensheid met het coronavirus blijft leven, met verminderde sterfgevallen.

Daarom is het in het gemeenschappelijk belang van de arbeidersklasse en andere onderdrukte lagen van de bevolking om te strijden voor het prioriteit geven aan vaccinaties en behandelingen voor besmettelijke ziektes.

Patenten of intellectuele eigendomsrechten hebben er niet voor gezorgd dat vaccins werden geproduceerd û in tegendeel, ze hebben de immunisatie van de massa's juist vertraagd. We kunnen geen enkel probleem met betrekking tot de volksgezondheid overlaten aan de 'goede wil' van op winst beluste monopolies en de concurrentie tussen deze monopolies.

De solidariteit en samenwerking, evenals de initiatieven en pogingen die door sommige landen zijn ondernomen zijn waardevol. Als communistische en arbeiderspartijen van de wereld nemen we dat in acht en roepen we op voor:

  1. Het afschaffen van de zogenaamde intellectuele eigendomsrechten, d.w.z. patenten, op alle COVID-19 vaccins en andere behandelingen tegen de ziekte die op het moment gebruikt worden of nog in ontwikkeling zijn, en ook voor de noodzakelijke wet- en regelgeving om dit te bewerkstelligen in alle landen;
  2. Productie, distributie en implementatie van vaccins moet in zijn geheel door openbare middelen en de interventie van de bevolking zelf worden gereguleerd. De gezondheidszorg moet direct worden uitgebreid en versterkt;
  3. Wij wijzen het speculeren met vaccins af. Alle informatie met betrekking tot vaccins en behandelmethoden moet transparant aan internationale wetenschappelijke instituten worden vrijgegeven. Onderzoek op dit gebied moet worden uitgevoerd vanuit het principe van internationale solidariteit en samenwerking, niet vanuit concurrentie;
  4. Antivaccinatiecampagnes en onwetenschappelijke desinformatie moet resoluut worden aangepakt.
  5. De volkeren moeten hun strijd voor het beschermen van de gezondheidszorg versterken. We moeten daarbij in conflict komen met de belangen van de monopolies, die mensenlevens opofferen voor de winsten!

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!