Skip navigation
Leiden

Het Rode Verleden van Leiden

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 8 juni 2022

Placeholder
NCPN

Zaterdag 28 mei organiseerde afdeling Zuid-Holland van de CJB een standswandeling in Leiden onder de titel “het Rode Verleden van Leiden”. Belangrijke momenten uit de arbeidersstrijd in deze stad werden uitgelicht.

Waar nu Museum de Lakenhal staat, vond bijvoorbeeld de allereerste, historisch geregistreerde staking in Nederland plaats, uitgevoerd door textielarbeiders. We liepen ook langs bij Café de Burcht, waar in 1918 de Sociaal-Democratische Partij zijn naam veranderde in de Communistische Partij van Nederland (CPN). De standswandeling kwam ook bij plekken die verbonden zijn met de geschiedenis tijdens de bezetting etc.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!