Skip navigation
Ingezonden

Doorbreek de blokkade van Venezuela

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 9 april 2020

Placeholder
NCPN

Landen als Venezuela, Cuba, Iran en andere landen worden getroffen door de Amerikaanse blokkade. Dit misdadige economische, financiële en politieke embargo wordt nu extra zwaar voor deze landen door de gevolgen van het coronavirus. Het belemmert die landen aanzienlijk om noodzakelijk voedsel en medicijnen te importeren. De blokkade is een methode uit de middeleeuwen toen steden werden omsingeld en uitgehongerd om ze tot overgave te dwingen. Dat deze methode nu tegen een aantal landen wordt toegepast is onaanvaardbaar. De Venezolaanse president Maduro heeft een aantal maatregelen voor Venezuela aangekondigd om de lasten van het volk te verlichten en de voedselsituatie te verbeteren. Ook ontvangt het land steun uit China, Rusland en Cuba (dat zelf ook al decennialang lijdt onder een strenge blokkade).

Het embargo op Venezolaanse geldtransacties verhindert de regering om de noodzakelijke inkopen van goederen in het buitenland te doen. Daardoor kan 75 miljard dollar niet worden besteed, terwijl de Bank van Engeland beslag heeft laten leggen op de Venezolaanse goudvoorraden. Ook Europa en de Nederlandse regering ondersteunen de Amerikaanse blokkade, ondanks dat er ook internationaal steeds meer stemmen opgaan om die te doorbreken.

In Nederland hebben ruim honderd mensen en een aantal organisaties zich tot de regering en het parlement gericht om deze inhumane blokkade nu te doorbreken. Nederland verwacht solidariteit van de wereld om de problemen in eigen land rond de coronacrisis op te lossen. Ook andere landen in de wereld mogen die solidariteit van Nederland verwachten. Venezuela heeft die solidariteit hard nodig.


Zie ook voor Engelstalige artikelen: https://alterlook.org:8443/yacysearch.html?query=corona+venezuela

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!