Skip navigation

Navo-provocaties richting Rusland

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 8 juli 2021

Placeholder
NCPN

De tegenstellingen tussen de NAVO en Rusland nemen toe.

Militairen van het leger van Oekraïne, oefenden beschietingen in de Kherson regio op 2 juli jl. Dit machtsvertoon is onderdeel van de NAVO-oefening Sea Breeze in de Zwarte Zee. Dit trainen in NAVO-verband door het Oekraïense leger, samen met bataljons van openlijk fascistische 'vrijwilligers', is onderdeel van het EU-beleid om de oostgrens verder te militariseren. Niet alleen de Russische dreiging, die steeds weer door de Russische regering wordt bestreden als zou dat politiek doel zijn, is reden voor Sea Breeze. Naast dit 'excuus' van dreiging uit Rusland, is er ook sprake van een verdere integratie van NAVO-onderdelen in Frontex, het EU-apparaat dat vluchtelingen tegen moet houden in de Middellandse Zee en aan de grens met Turkije.

Het Nederlandse fregat HNMLS Evertsen voer tijdens de NAVO-oefeningen Sea Breeze bewust de territoriale wateren rond de Krim invoer, om Rusland te provoceren. Het schip kreeg hierdoor te maken met aanvallen van Russische straaljagers die in de Nederlandse pers werden gepresenteerd als bewijs voor noodzaak de militaire aanwezigheid aan de oostgrens van de EU op te voeren.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!