Skip navigation
Oproep

Respecteer de waardigheid en soevereiniteit van de Republiek Cuba!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 4 juni 2020

Britse solidariteit met Cuba.
bron: Cuba campaign

Op woensdag 13 mei 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het Congres laten weten dat Cuba is opgenomen in de lijst met landen die zijn gekwalificeerd als 'niet volledig meewerkend', met betrekking tot de inspanningen van de VS op het gebied van terrorismebestrijding in 2019.

Deze illegale kwalificatie komt slechts twee weken nadat op 30 april de ambassade van de Republiek Cuba in Washington te maken kreeg met een terroristische aanslag, waarbij een man met een halfautomatisch aanvalsgeweer 32 schoten loste op de ambassade. Cuba is nog steeds in afwachting van de resultaten van het onderzoek en maatregelen als antwoord op deze zware terroristische aanslag. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de regering hebben er echter tot nu toe voor gekozen om hierover te zwijgen.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de aanval niet als een afzonderlijke kwestie kan worden gezien, maar eerder als een direct gevolg van het agressieve beleid en de openlijke aanvallen die de Amerikaanse regering voert tegen Cuba. Evenals het aanhoudend aanzetten tot haat en geweld door Amerikaanse politici tegen Cuba en zijn medische samenwerking. En het komt ook voort uit de anti-Cubaanse extremistische groeperingen, die van dit soort aanvallen een levensmissie hebben gemaakt.

Met dit in gedachten steunen wij het vreedzame Cuba en sluiten wij ons aan bij de veroordeling door verschillende actoren in de wereld van deze valse kwalificatie, die is gebaseerd op leugens, laster en een vijandige politieke agenda, die nu wordt uitgevoerd door de regering-Trump. Het eiland is al meer dan 60 jaar slachtoffer van vele terroristische daden, georganiseerd en gefinancierd vanaf Amerikaans grondgebied, waar bekende terroristen met medeplichtigheid van de autoriteiten van Washington onderdak hebben gekregen.

Deze laster tegen Cuba zal de waarheid en de verworvenheden van de Cubaanse revolutie niet kunnen verbergen. In het bijzonder zal het de solidariteit en het humanitaire werk van de Cubaanse artsen en verpleegkundigen, die al meer dan 56 jaar over de hele wereld levens redden, niet kunnen overschaduwen. Diezelfde doctoren bestrijden op dit moment COVID19 in veel noodlijdende landen.

We zijn in afwachting van de resultaten van een uitputtend onderzoek naar deze zware terroristische aanslag. Dat onderzoek zullen wij beschouwen als een directe bijdrage aan de activiteiten in de wereld in het kader van terrorismebestrijding, internationaal recht, rechtvaardigheid en geciviliseerde betrekkingen tussen landen.

Cuba moet van deze onheilspellende lijst van zogenaamd 'niet volledig meewerkende landen' worden verwijderd!

Bron: Yadira Ledesma, counsellor Cubaanse ambassade, vertaling J. Bernaven.

Den Haag, mei 2020

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!