Skip navigation
Verklaring ECA

Over de 65ste verjaardag van de Cubaanse revolutie

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 6 februari 2024

Fidel Castro richte zich op 1 mei 1966 tot een grote menigte tijdens de viering van de Dag van de Arbeid in Havana. In zijn toespraak haalde Castro destijds hard uit naar president Johnson vanwege zijn beleid van militaire interventie in Vietnam.
Bettmann/CORBIS / CC BY 2.0

De Europese Communistische Actie salueert de 65ste verjaardag van de Cubaanse Revolutie en de triomfantelijke intocht van de revolutionairen Fidel Castro, Che Guevara en hun kameraden in Havana. Dit was de heldhaftige strijd van het Cubaanse volk, de eerste socialistische revolutie in Latijns-Amerika, die de strijd van de arbeiders en volkeren over de hele wereld inspireerde. Het was een levend bewijs van de effectiviteit van marxisme-leninisme en proletarisch internationalisme.

Het liet zien dat het kapitalisme niet onoverwinnelijk is en dat het volk naar voren kan treden, het verrotte kapitalistische systeem omver kan werpen en de baas kan worden in eigen land. Met de Cubaanse Revolutie heeft het socialistische Cuba, met de beslissende bijdrage van de Sovjet-Unie en de andere socialistische landen, een reeks belangrijke prestaties geleverd op gebieden als gezondheidszorg, onderwijs, welzijn, cultuur en sport, die voor arbeiders in kapitalistische landen nog steeds een verre droom zijn. 

Ondanks het verlies van waardevolle bondgenoten, zoals de Sovjet-Unie en de andere socialistische landen, en ondanks de grote moeilijkheden als gevolg van de barbaarse economische, handels- en financiële blokkade door de VS, blijft het Cubaanse volk zich verzetten en zijn strijd voeren.

De partijen van de Europese Communistische Actie zullen de misdadige imperialistische blokkade tegen Cuba door de VS en alle subversieve plannen van de EU voor inmenging resoluut blijven veroordelen. Wij zullen onze in de praktijk onze internationalistische solidariteit met de Communistische Partij van Cuba en het Cubaanse volk verder versterken.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!