Skip navigation
Verklaring NCPN en CJB

Over de mobilisatie, bewapening en de verder escalatie van de oorlog in Oekraïne

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 28 september 2022

Placeholder
NCPN

De imperialistische oorlog in Oekraïne kent nieuwe zorgwekkende ontwikkelingen, die zorgen voor verdere escalatie van de oorlog en die grote gevaren met zich meebrengen.

Op 21 september kondigde de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aan. Dit ging gepaard met de aankondiging van referenda met als doel de annexatie van de door de Russische Federatie gecontroleerde gebieden in Oekraïne, om de inzet van reservisten die gemobiliseerd worden te rechtvaardigen. Ondertussen wordt ook gedreigd met de inzet van nucleaire wapens.

Aan de kant van de VS, NAVO en EU, wordt er steeds meer militaire en financiële steun gegeven aan de reactionaire regering in Kiev. Enorme hoeveelheden wapens worden naar Oekraïne gestuurd, waaronder moderne wapensystemen, evenals ander militair materieel, militaire adviseurs en huurlingen. Duizenden Oekraïners worden in NAVO-landen opgeleid, om te dienen als kanonnenvoer voor de belangen van het Amerikaans en Europees kapitaal. De besluiten op de NAVO-top in juni, voor verdere grootschalige bewapening, militarisering en uitbreiding van de NAVO, gooien olie op het vuur van de inter-imperialistische tegenstellingen.

Ook de Nederlandse regering speelt een rol in deze escalatie. Meer dan €222 miljoen aan militair materieel, wapens, munitie en uitrusting zijn aan Oekraïne geleverd. Nederlandse militairen zijn naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd om een basis-militaire opleiding aan Oekraïense militairen. Nederlandse militairen, marineschepen en straaljagers zijn naar Oost-Europa, Scandinavië en de Middellandse zee gestuurd om de druk verder op te voeren. Het Nederlandse kapitaal bereid ook alvast voor hoe het geld kan verdienen aan investeringen in de gebieden die door de oorlog zijn getroffen, en daarvoor heeft de regering al €65 miljoen toegezegd.

Deze escalatie raakt voornamelijk de arbeidersklasse. In eerste instantie de bevolking van Oekraïne, waar honderdduizenden huis en haard hebben verloren. Duizenden mensen uit Oekraïne en Rusland sterven of raken gewond aan het front. In heel Europa en de hele wereld worden de mensen geraakt door de stijgende prijzen en tekorten, die door deze oorlog worden aangewakkerd.

De oorlog wordt door het Euro-Atlantische blok niet gevoerd voor de ‘vrijheid’ en zelfbeschikking van de Oekraïense bevolking, noch door Rusland en zijn bondgenoten voor de ‘denazificatie’ of de ‘zelfbeschikking’ van Russischsprekende bevolkingsgroepen. Het betreft een imperialistische oorlog, die gevoerd wordt voor de belangen van de grote monopolies in beide blokken die onderling strijden voor de controle over grondgebieden, markten, grondstoffen, transportroutes en invloedsferen.

De NCPN en de CJB veroordelen de acties van beide imperialistische blokken en in het bijzonder de Nederlandse regering die olie op het vuur gooien. De recente ontwikkelingen in deze imperialistische oorlog bewijzen opnieuw de onmenselijke aard van het imperialisme, als hoogste stadium van het kapitalisme, waar de gewone mensen tegen elkaar worden opgezet en als kanonnenvoer worden opgeofferd voor de belangen van de monopolies.

De ontwikkelingen tonen het belang van het opbouwen van een klassenbewuste, anti-imperialistische vredesbeweging. De strijd voor vrede kan immers niet los worden gezien van de strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme. Zoals we gezien hebben gedurende meer dan 70 jaar socialisme in de Sovjet-Unie, is het mogelijk voor de Oekraïense en Russische arbeidersklasse om in vrede en op basis van gelijkwaardigheid samen te leven. Alleen het socialisme kan de arbeiders van de wereld verenigen in een wereld “waarin de vrije ontwikkeling van ieder de voorwaarde voor de vrije ontwikkeling van allen is.”

De NCPN en CJB eisen:

  • Stop elke deelname van Nederland aan de imperialistische oorlog
  • Geen Nederlandse krijgsmachten buiten de onze grenzen van ons land
  • Stop de sancties tegen Rusland, die zeer nadelige economische effecten hebben op de arbeidersklasse, ook in Nederland
  • Nederland uit imperialistische verbonden zoals de NAVO en EU, wat gepaard moet gaan met een strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme

Partijbestuur NCPN

Algemeen Bestuur CJB

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!