Skip navigation
Cuba

Prestaties Cuba in strijd tegen COVID-19

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 14 april 2021

Placeholder
NCPN

In de aanloop naar de Internationale Vrouwendag, op 8 maart jl., erkende de Verenigde Naties dat een aantal van de meest efficiënte reacties ter wereld op de COVID-19 wordt geleid door vrouwen. Dit gaat zeker ook op voor Cuba.

In reactie op de COVID-19-pandemie lopen de Cubaanse vrouwen op alle relevante terreinen voorop: als gezondheidswerkers, zorgverleners, innovators, gemeenschapsorganisatoren en onder hen ook enkele van de meest voorbeeldige en effectieve nationale wetenschappers en leiders. Een aantal sprekende voorbeelden van Cubaanse vrouwen die een belangrijke rol spelen zijn de volgende doctors in de wetenschappen: Belinda Sánchez Ramírez, directeur Immunobiologie bij het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM); Dagmar García Rivera, directeur Onderzoek bij het Finlay Vaccine Instituut; María Eugenia Toledo Romaní, hoofdonderzoeker van de klinische proef, bij het Pedro Kourí Instituut voor Tropische Geneeskunde (IPK) en Verena Muzio González, directeur Klinisch Onderzoek bij het Centrum voor Genetische Engineering en Biotechnologie (CIGB).

Op Cuba is een strategische alliantie georganiseerd tussen alle wetenschappelijke onderzoekscentra en vele andere relevante instellingen. Deze coöperatieve benadering heeft het mogelijk gemaakt, met de instemming van de belanghebbenden van de overheid, zoals Biocubafarma en het ministerie van Volksgezondheid, om effectief het hoofd te bieden aan SARS-COVID 2 [nvdr: coronavirus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken] op Cuba en om het nationale eigendom te verkrijgen van vijf kandidaat-vaccins, nu nog in klinische ontwikkeling zijn: Soberana 01, Soberana 02, Abdala, Mambisa en Soberana Plus.

Dit laatste is een van de formules die in het Soberana 01-project is ontwikkeld en wordt doorontwikkeld als boostervaccin voor gebruik bij herstellende patiënten of in combinatie met andere vaccins. De goedkeuring van op Cuba ontwikkelde vaccins zou voor de bevolking zeer verrassend en bijzonder nieuws zijn, zeker in het licht van de objectieve factoren van de extreem moeilijke situatie waarmee Cuba wordt geconfronteerd. Een situatie veroorzaakt door de economische, financiële en commerciële blokkade die de Amerikaanse regering al bijna 60 jaar oplegt en de inzet van de zogenaamde onconventionele oorlogen tegen Cuba, zoals het gebruik van cultuur als wapen, een kruistocht die gedoemd is te mislukken.

Het belang van een coöperatieve benadering van Cubaanse wetenschappers en de innovaties op het terrein van Cubaanse biotechnologie is onlangs erkend door Candace Johnson, CEO van Roswell Park Comprehensive Cancer Center in New York, in een interview met Christiane Amanpour, [nvdr: Brits-Iraanse televisieverslaggever, documentairemaker en presentator en chief international correspondent van CNN] (*)

De stap van de eerste kandidaat-vaccins, Soberana 02 en Abdala, naar de derde fase van klinische proeven, met goedkeuring van de Cubaanse regelgevende instantie, is een belangrijke mijlpaal. Daarmee zijn het de eerste vaccins die in Latijns-Amerika zijn ontwikkeld die dit stadium van ontwikkeling bereiken, en wereldwijd zijn ze de 17e en 18e kandidaat waarmee de klinische fase III-studie wordt gestart. De Cubaanse regelgevende instantie heeft voor de goedkeuring strikte naleving van alle voorschriften geëist, om de veiligheid te garanderen van de vrijwilligers die gevaccineerd zullen worden in deze fase III, en de inzichtelijkheid van al het noodzakelijke bewijs voor de overgang naar deze volgende fase. De aanbevelingen van de WHO en internationale agentschappen van de wereld zijn ook opgevolgd. [nvdr: eind maart is het vaccineren van vrijwilligers voor deelname aan testfase III op Cuba daadwerkelijk gestart]

De Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties heeft de ontwikkeling door Cuba van kandidaat-vaccins tegen Covid-19 ook erkend en schrijft deze prestatie toe aan de decennialange investering van Cuba in haar eigen biofarmaceutische industrie. Bovendien zou de succesvolle distributie van een Cubaans vaccin, gedurende de internationale chaos van gepraat over voorraden, een potentiële reddingslijn kunnen zijn voor ontwikkelingslanden die hun bevolking willen immuniseren, aldus de VN-organisatie.

Verschillende projecten met een grote impact op de nationale vooruitgang en de Cubaanse samenleving ontvingen de Onderscheiding voor Technologische Innovatie 2020, en zijn volgens de Ordinary Official Gazette van Cuba no. 9, 2021 [nvdr: vergelijk Staatscourant], op 4 maart door Cuba erkend. Een van de projecten die deze prijs ontving was de herpositionering van het Itolizumab monoklonale antilichaam bij de behandeling van patiënten met COVID-19, ontwikkeld door het Molecular Immunologie Centrum Center (ICM).

De onderscheiding ging ook naar Jusvinza, een baanbrekend geneesmiddel uit de Cubaanse biotechnologie en het Centrum voor Genetische Manipulatie en Biotechnologie, voor de behandeling van patiënten met COVID-19 in ernstige en kritieke toestand. Ook onderscheiden werd het gebruik van Biomodulina T, gemaakt door het National Biopreparations Center, om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Cuba te voorkomen. Ook verschillende andere projecten werden bekroond, met betrekking tot het ontwerp, de ontwikkeling en de landelijke distributie van het eerste medium om het virus te transporteren (BTV) voor de studie in een RT-PCR COVID-19-test, van het National Biopreparations Centre.

De strijd tegen het Coronavirus en de uitstekende resultaten op dit gebied hebben de vitaliteit aangetoond van de Cubaanse Revolutie in haar 63e jaar, en de wil van de Cubaanse regering en de Communistische Partij van Cuba om haar weg naar de socialistische samenleving voort te zetten.

De 11e plenaire vergadering van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba, in december 2019, kwam overeen dat het Achtste Congres zou worden gehouden van 16-19 april 2021. Gedurende het afgelopen jaar, temidden van andere belangrijke taken en de extra complexiteit die gepaard gaat met de confrontatie met de COVID -19 pandemie, zijn er stappen ondernomen om het evenement voor te bereiden. Op 2 december 2020 werd de convocatie van het congres officieel bekendgemaakt, samen met de te behandelen onderwerpen.

Op 9 februari van dit jaar analyseerde en bevestigde het Politiek Bureau de planning van het Congres. Tijdens de eerste maanden van 2021 vond een breed, democratisch proces plaats van verkiezing van de kandidaat-afgevaardigden voor het congres in de lokale afdelingen, waaruit duizenden waardevolle voorstellen naar voren kwamen.

Op donderdag 4 maart werden, in strikte overeenstemming met de vastgestelde sanitaire protocollen, plenaire zittingen van de Provinciale Comités van de Partij gehouden, waarin de definitieve delegatie van elke provincie naar het Achtste Congres werd gekozen.

(*) voor meer informatie zie interview op: https://edition.cnn.com/videos/tv/2021/03/02/amanpour-candace-johnson-cuba-covid-lung-cancer-vaccine.cnn)


Bron: Ambassade Cuba, vertaling J.Bernaven.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!