Skip navigation
Verklaring communistische partijen

Solidariteit met de strijdende volkeren en tegen de imperialistische oorlog op het grondgebied van Oekraïne

placeholder image
NCPN

Tijdens de 23e Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen (IMCWP) heeft de NCPN samen met vele zusterpartijen de onderstaande verklaring uitgebracht in het kader van de imperialistische oorlog in Oekraïne en om solidariteit te betuigen met de strijdende volkeren in de wereld.

Met deze resolutie betuigen wij, de deelnemers aan de 23e Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen (IMCWP) die van 20 tot 22 oktober 2023 in Izmir werd gehouden, onze solidariteit met de volkeren die geconfronteerd worden met de barbaarsheid van het kapitalisme, met klassenuitbuiting, met ondemocratische verboden en beperkingen van vakbonds- en politieke actie en met imperialistische interventies en oorlogen.

Wij zijn solidair:

 • Met de bevolking van Cuba, die vecht tegen de misdadige blokkade van de VS en de pogingen van de imperialisten om de verworvenheden van de Cubaanse revolutie te vernietigen;
 • Met de bevolking van Palestina, die lijdt onder de jarenlange Israëlische criminele bezetting, en met de andere volkeren in het Midden-Oosten die Israëlische agressie ondergaan;
 • Met de volkeren van Europa, Amerika, Azië en alle andere regio's, die de straat op gaan en massale stakingen en andere diverse mobilisaties organiseren tegen het feit dat historische verworvenheden van de arbeiders worden afgenomen en ter verdediging van de democratische, sociale en politieke rechten van de arbeiders en van de bevolking in het algemeen;
 • Met de volkeren van Afrika, die geconfronteerd worden met imperialistische interventies die gericht zijn op de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van hun landen;
 • Met de bevolking van Cyprus, de Turks-Cyprioten en Grieks-Cyprioten, die verlangen naar een rechtvaardige en duurzame oplossing, met terugtrekking van buitenlandse troepen, naar een onafhankelijk Cyprus met één soevereiniteit, één burgerschap en één internationale persoonlijkheid, zonder buitenlandse militaire bases en troepen, zonder buitenlandse garanten en ‘beschermers’;
 • Met de bevolking van de Westelijke Sahara, die bezet wordt door Marokko;
 • Met de volkeren van Turkije, Griekenland en andere landen, die onlangs het gebrek aan infrastructuur ter bescherming tegen aardbevingen, overstromingen en branden hebben ervaren als gevolg van het kapitalistische beleid dat de behoeften van het volk opoffert op het altaar van de winst;
 • Met de volkeren van Oekraïne en Rusland, die de gevolgen ondervinden van een oorlog die gevoerd wordt in het belang van de kapitalisten.

In het bijzonder willen we benadrukken dat deze oorlog, die gevoerd wordt op het grondgebied van Oekraïne, gebaseerd is op de omverwerping van het socialisme en de ontbinding van de Sovjet-Unie. Deze oorlog vergiet het bloed van volkeren die tientallen jaren samen leefden en floreerden bij het opbouwen van de nieuwe socialistische samenleving. Samen hebben ze, met hun geweren in de hand, het fascisme - waar het kapitalistische systeem aanleiding toe geeft - bestreden en verslagen.

Het is een oorlog die wordt gevoerd in het kader van het kapitalisme. De oorlog draait om grondstoffen, energie, transportroutes voor waren en productiemiddelen, geopolitieke invloedssferen, enzovoort.

Het is een oorlog die gevoerd wordt door de kapitalistische klassen. Aan de ene kant de bourgeoisie van Oekraïne met de steun van de VS, NAVO en EU. En aan de andere kant de bourgeoisie van Rusland, met de betrokkenheid van China en anderen.

Het is een oorlog die door de bourgeoisie wordt gebruikt om de geschiedenis te verdraaien en de communistische en arbeidersbeweging aan te vallen en te onderdrukken, zowel in Oekraïne en Rusland als in andere landen.

Het is een imperialistische oorlog, die veralgemeend kan worden en daarbij andere landen tot bloedvergieten kan brengen en de wereld tot een ramp kan brengen door middel van kernwapens.

Arbeiders moeten geen vertrouwen stellen in een ‘multipolaire wereld’ die zogenaamd deze of andere imperialistische oorlogen zou stoppen en zou leiden tot een vreedzame wereld, zonder de omverwerping van het kapitalistische systeem, omdat dat juist de oorzaak is van imperialistische oorlogen.

De communisten strijden tegen het desoriënteren van de mensen en ontmaskeren de voorwendselen die door beide partijen in het conflict worden gebruikt om de mensen partij te laten kiezen!

De echte vraag van vandaag is niet de keuze tussen VS, EU en NAVO, of Rusland en China. De echte vraag is de keuze tussen de mensen aan de ene kant en de monopolies en het kapitalisme aan de andere kant. De strijd van de arbeiders en de bevolking zal versterkt worden op basis van een onafhankelijke lijn van strijd, ver van alle burgerlijke en imperialistische plannen.

Wij roepen op tot een escalatie van de strijd tegen de imperialistische oorlog!

We houden het niet alleen bij oproepen voor de noodzaak van een staakt-het-vuren of vrede. We strijden tegen zowel de oude imperialistische verbonden, zoals de NAVO en de EU, wiens besluiten olie op het oorlogsvuur gooien, alsook tegen de nieuwe imperialistische allianties die de afgelopen jaren zijn ontstaan.

Wij strijden tegen buitenlandse militaire bases, in de eerste plaats van de VS, die de wereld hebben overspoeld. We strijden tegen het sturen van troepen en wapens en tegen de betrokkenheid van onze landen bij het imperialistische conflict!

Wij steunen de strijd van de volkeren tegen de monopolies, de kapitalistische klassen en de imperialistische verbonden, voor de omverwerping van het kapitalisme en de opbouw van de nieuwe socialistische-communistische maatschappij, die ook het einde zal betekenen van uitbuiting en oorlogen.

Arbeiders aller landen, verenigt u!

SolidNet Partijen

 1. Algerijnse Partij voor Democratie en Socialisme
 2. Partij van de Arbeid van Oostenrijk
 3. Communistische Partij van Azerbeidzjaan
 4. Braziliaanse Communistische Partij
 5. Communistische Partij van Bohemen en Moravië
 6. Communistische Partij van Denemarken
 7. Communistische Partij van El Salvador
 8. Communistische Partij van Griekenland
 9. Communistische Partij van India
 10. Communistische Partij van Koerdistan-Irak
 11. Arbeiderspartij van Ierland
 12. Socialistische Beweging van Kazachstan
 13. Communistische Partij van Mexico
 14. Nieuwe Communistische Partij van Nederland
 15. Communistische Partij van Noorwegen
 16. Communistische Partij van Pakistan
 17. Palestijnse Communistische Partij
 18. Paraguayaanse Communistische Partij
 19. Filipijnse Communistische Partij [PKP 1930]
 20. Communistische Partij van de Arbeiders van Spanje
 21. Communistische Partij van Zweden
 22. Zwitserse Communistische Partj
 23. Syrische Communistische Partij
 24. Unie van Communisten van Oekraïne
 25. Communistische Partij van Turkije

Andere Partijen

 1. Communistisch Front (Italië)
 2. Communistische Revolutionare Partij van Frankrijk
 3. Revolutionaire Partij COMMUNISTES (Frankrijk)
 4. JVP Sri Lanka

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!