Skip navigation
Verklaring NCPN & CJB

Solidariteitsverklaring met de bevolking van Marokko

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 19 september 2023

placeholder image
NCPN

De NCPN en CJB verklaren hun solidariteit met het Marokkaanse volk na de verwoestende aardbeving die op 8 september plaatsvond. De NCPN en CJB condoleren de families van de slachtoffers, in het bijzonder de vele Marokkaanse Nederlanders die hun familie en vrienden verloren zijn bij deze ramp.

Veel mensen hebben hun leven verloren, gebouwen zijn verwoest en de schade is zeer groot. Vaak zien we in het geval van natuurrampen, zoals we bijvoorbeeld hebben kunnen zien bij de overstromingen in Nederland en de verwoestende aardbeving in Turkije, dat de regering en burgerij van het betreffende land maar weinig doen om het getroffen volk ook echt daadwerkelijk te helpen. Grootschalige donaties kunnen de bevolking verlichting bieden, maar waar is de echte compensatie voor het verlies van leven en eigendommen in deze situaties? Waar zijn de preventieve maatregelen die mogelijk zouden zijn met de huidige staat van onze technologie en wetenschap?

Het centrale probleem is het kapitalistische systeem, dat niet de behoeften van de bevolking eerst zet, maar de winsten van een kleine groep kapitalisten. Het systeem waar Marokko ook onder te lijden heeft, een land dat zelfs nog een monarchie met daadwerkelijk sterke politieke macht heeft. Het kapitalistische systeem en haar overheid werken inherent tegen de belangen van de bevolking. Hoe moeten de getroffenen van deze natuurramp geholpen worden als de overheid deze karakteristieken heeft?

De NCPN en CJB veroordelen de nalatigheid van de kapitalistische regeringen en burgerij. Wij zullen altijd strijden voor de rechtmatige compensatie van de arbeiders die door deze natuurrampen worden getroffen, maar ook voor een degelijke preventie om het grote verlies van levens bij dit soort natuurrampen te verhinderen. 

Commissie Internationaal van het Partijbestuur van de NCPN

Commissie Internationaal van het Algemeen Bestuur van de CJB

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!