Skip navigation
1 mei

Strijd is de uitweg!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 16 mei 2023

De 1 mei manifestatie van de FNV in Amsterdam heeft een krachtige boodschap uitgedragen: de werkende mensen nemen geen genoegen met de constante achteruitgang. De arbeidersklasse verdient beter!
NCPN

Als er iets opviel aan de 1 mei viering van dit jaar, is het wel het grote aantal voorbeelden van succesvolle acties en stakingen in uiteenlopende sectoren. Met hun strijd, hebben werkers in verschillende sectoren betere lonen en arbeidsvoorwaarden kunnen afdwingen. Al deze voorbeelden, die werden uitgelicht tijdens de manifestatie, tonen dat er iets aan het veranderen is. De werkende klasse vindt langzaam maar zeker weer de weg naar de collectieve, georganiseerde strijd.

Die strijd is ook broodnodig, want het inkomen verdampt door de inflatie. De loonsverhogingen die de kapitalisten voorstellen blijven achter bij de enorme prijsstijgingen. Deze nieuwe aanval op het levenspeil van de arbeidersklasse komt boven op de jarenlange afbraak van publieke voorzieningen en rechten.

Maar wat zeker ook opviel bij de manifestatie, was de aanzienlijke aanwezigheid van de NCPN en CJB, met vlaggen, fakkels en wel drie spandoeken. Het blok van de communisten was dit jaar veruit het grootste blok van de aanwezige politieke organisaties, ondanks dat 1 mei dit jaar op een werkdag viel. Elders in het land waren partijgenoten en CJB’ers ook betrokken bij lokale vieringen van 1 mei. Bij ons blok sloten ook kameraden aan van de Communistische Partij van Turkije (TKP). De TKP heeft in Nederland een afdeling die actief is onder de Turkse diaspora. Er werd veel gewerkt met ons pamflet en de krant Manifest.

Er leven wel wat vragen over sommige keuzes die de FNV-leiding heeft gemaakt, bijvoorbeeld m.b.t. de gekozen route. Maar zulke frustraties tonen vooral de noodzaak van de strijd om de klassengeoriënteerde lijn in de vakbond te versterken, tegenover de reformistische lijn.

De media besteedden nauwelijks of zelfs geen aandacht aan de Dag van de Arbeid in Nederland. Zo besloot de NOS op 1 mei dat een vrouw in Engeland die poppetjes breidde voor de nieuwe koning wel nieuwswaardig is, maar dat de werkende bevolking in Nederland en wereldwijd strijdt voor haar rechten niet… Hoe dan ook, de klassenstrijd kan niet in de doofpot worden gestopt. Steeds meer werkers weten in verschillende sectoren de weg te vinden naar de vakbond en naar actiecomités, en gaan de strijd aan voor hun inkomens en rechten.

Die strijd zal komende tijd van belang zijn, want de burgerlijke financiële instituten en economen uiten steeds meer zorgen over een aankomende nieuwe economische crisis. De arbeidersbeweging zal klaar moeten staan om te voorkomen dat die crisis opnieuw wordt afgewenteld op de werkende mensen. De NCPN en CJB zullen in ieder geval voorop gaan in de strijd om de beweging te versterken, om te strijden tegen de constante achteruitgang, om verbeteringen te eisen en om de weg te openen voor ingrijpende veranderingen in de maatschappij. We strijden voor een wereld zonder armoede, discriminatie, oorlog en uitbuiting.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!