Skip navigation
Filipijnen

Toename schendingen van mensenrechten voorafgaande aan de start van de verkiezingscampagne op de Filipijnen

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 16 februari 2022

Placeholder
NCPN

Mensenrechtenorganisatie Karapatan roept Commissie voor de Mensenrechten (CHR) op om toenemende schendingen van mensenrechten te onderzoeken voorafgaande aan de start van de verkiezingscampagne. Karapatan veroordeelde de toenemende schendingen die de afgelopen week zijn gemeld. Karapatan deed de oproep aan de Commissie voor de Mensenrechten (CHR) om deze schendingen te onderzoeken, vooral nu het land zich voorbereidt op de start van de officiële campagneperiode voor de komende verkiezingen van 2022.

“De betreurenswaardige aanvallen op mensen en gemeenschappen in de afgelopen week, inclusief het schietincident in een boerengemeenschap in San Jose del Monte, Bulacan, en de luchtaanvallen op een inheemse gemeenschap in Gonzaga, Cagayan, moeten worden onderzocht, en hun daders verantwoordelijk worden gehouden. We vragen dringend de aandacht van onafhankelijke instanties zoals de CHR, mensenrechtenverdedigers en lokale autoriteiten om deze incidenten te onderzoeken”, bracht Cristina Palabay, secretaris-generaal van Karapatan, naar voren.

Op 28 januari, tijdens een onderzoeksmissie onder leiding van de boerenbeweging KMP en de alliantie van boeren te Bulacan over de sloop van huizen in een boerengemeenschap in de Barangay Tungkong Mangga in San Jose del Monte, Bulacan, hebben zwaarbewapende bewakers van vastgoedbedrijF Araneta Properties Inc. acht leden van het onderzoeksteam beschoten, en ook 20 boeren en tenminste zeven minderjarigen, bewoners van die gemeenschap.

Twee juridisch onderlegde vrijwilligers van het onderzoeksteam raakten gewond nadat ze werden geslagen met bamboestokken toen de gewapende bewakers het team en de bewoners uiteendreven. Hun persoonlijke bezittingen – waaronder hun tassen, portemonnees, mobiele telefoons - en hulpgoederen die zouden worden uitgedeeld aan de families die getroffen waren door de sloop, werden illegaal in beslag genomen door de bewakers.

Araneta Properties Inc. is eigendom van Gregorio "Greggy" Araneta III, de echtgenoot van Irene Marcos, de zus van presidentskandidaat Ferdinand ‘Bong’ Marcos. Ondanks het feit dat ze begunstigden van landbouwhervorming zijn, worden boeren in de genoemde gemeenschap allang bedreigd door functionarissen en werknemers van Araneta Properties Inc. Dit is het derde incident sinds 2021, waarbij de particuliere bewakers van het bedrijf bewoners uit hun huis zetten of gebouwen slopen in het licht van plannen om een woonwijk voor welgestelden te ontwikkelen.

Ondertussen meldde Kagimungan, de regionale afdeling van de KMP in de Cagayan Valley, luchtbombardementen op een inheemse Agta-gemeenschap in de wijk Bagsang van Barangay Sta. Clara, Gonzaga, Cagayan, door troepen van de 5e Infanteriedivisie van het Filippijnse leger, die op 29 januari rond 04.00 uur begonnen. Ongeveer vijf bommen werden in de ochtend gedropt, gevolgd door beschietingen vanuit twee tot drie helikopters die boven de gemeenschap cirkelden. Nabijgelegen gemeenschappen werden ook gebombardeerd en de bombardementen reikten tot Barangay Maguing in Sta. Teresita. Karapatan wacht momenteel op verdere updates van de gemeenschap.

De functionaris van Karapatan verklaarde verder dat “deze incidenten een reden tot ongerustheid zouden moeten zijn, aangezien beide gemeenschappen het doelwit waren van staatstroepen of gewapende bewakers, zonder acht te slaan op het recht op leven en veiligheid van burgers en personen, in strijd met fundamentele rechten en internationaal humanitair recht.”

“Aangezien de verkiezingscampagne over een week begint, roepen we op tot waakzaamheid tegen door de staat gesteund geweld, vooral wanneer publieke participatie en betrokkenheid bij de actuele landelijke kwesties tijdens verkiezingen worden aangemoedigd. Aanvallen op levens en de veiligheid van de mensen zijn nooit gerechtvaardigd, en staatstroepen hebben niet het recht om personen en gemeenschappen aan te vallen. We houden het Duterte-regime volledig verantwoordelijk, als een regime dat dergelijk geweld heeft aangemoedigd en hiertoe heeft aangezet, zoals in de afgelopen zes jaar = van het bewind”, eindigde de Karapatan-functionaris.


Bron: >stichtingNFS@xs4all.nl

Zie voor meer informatie over de Filippijnen de website http://www.nefiso.nl

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!