Van 9 tot 12 december leggen docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hun werk neer: de eerste meerdaagse staking op een Nederlandse universiteit in tientallen jaren. Als onderdeel van de staking hebben de werkers ook een demonstratie aangekondigd - deze vindt plaats op donderdag 12 december om 13:00 op de Roeterseilandcampus, direct na een sit-in.
Aanleiding is de toenemende beperking van het demonstratierecht aan de UvA en de roep om te breken met instellingen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Het College van Bestuur van de UvA weigert al maanden duidelijke keuzes te maken rondom deze thema’s, tot onvrede van de medewerkers (verenigd onder de FNV) en de centrale ondernemingsraad.
De stakers hebben drie duidelijke eisen geformuleerd:
- Borging van het recht op demonstratie in de huisregels van de UvA
- Verbreken van banden met instellingen die bijdragen aan mensenrechtenschendingen.
- Opschorting van samenwerkingen met Israëlische instellingen totdat een onafhankelijke toetsingscommissie een oordeel heeft geveld
De staking werd aangekondigd nadat FNV-leden werkzaam aan de UvA met een overweldigende meerderheid van 84% besloten actie te voeren. Aan het ultimatum van de FNV werd door College van Bestuur geen gehoor gegeven, wat leidde tot de officiële aftrap van de staking.
Tijdens de vierdaagse staking worden dagelijks activiteiten georganiseerd op verschillende locaties van de universiteit. Op maandag verzamelden stakers zich op de Roeterseilandcampus, terwijl de staking dinsdag verplaatst werd naar het centrum van Amsterdam. Woensdag wordt Science Park het toneel van de actie en donderdag keren de stakers terug naar de Roeterseilandcampus. Naast piketlijnen en gezamenlijke lunches worden er ook teach-ins georganiseerd. Hier gaan sprekers dieper in op de achtergrond van de stakingseisen en de bredere maatschappelijke implicaties.
De eerste twee dagen van de staking verliepen in een gemoedelijke sfeer. Ondanks de gure wind en slappe koffie trokken de piketlijnen een aanzienlijke opkomst. Naast stakende docenten en studenten waren er ook solidariteitsbetuigingen van buitenaf. Een opvallende actie kwam van een lid van de Algemene Onderwijsbond (welke als vakbond niet meedoet aan de staking), die helemaal vanuit Groningen naar Amsterdam reisde om 30 zelfgebakken veganistische Palestijnse broden uit te delen aan de stakers.
Direct na de aankondiging van de staking kwam het College van Bestuur in beweging, en beloofde zij snel de centrale ondernemingsraad voorstellen te sturen voor nieuwe huisregels en beleid rondom internationale samenwerking. Deze paniekerige reactie laat zien dat het heet onder de voeten wordt van het College van Bestuur. Op woensdag zullen de FNV-leden beslissen over het vervolg van de acties.
De formele verklaring van de FNV over de staking en de reactie van het CvB is hier te vinden.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!