Skip navigation
Cuba

Uitslag algemene verkiezingen in Cuba

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van zaterdag 22 april 2023

Een vrouw in cuba is aan het stemmen.
DianaZurde / Twitter

Op 26 maart 2023 vonden in Cuba de algemene verkiezingen plaats voor de vernieuwing van de Nationale Vergadering van Volksmacht. De opkomst was een zeer ruime meerderheid, aangezien 6.167.605 kiezers gebruik maakten van hun stemrecht, van de 8.129.321 personen die in het kiezersregister waren opgenomen. Van de stemgerechtigden maakte dus 75,87% gebruik van het stemrecht.

De provincies met een grotere deelname waren Ciego de Ávila (86,14%), Matanzas (83,88%), Artemisa (81,05%) en Pinar del Río (80,95%). De opkomst in Cuba was hoger dan gemiddeld in Latijns-Amerikaanse landen waar stemmen verplicht is (65%) en in landen waar dat niet het geval is (55%).

Het proces werd uitgevoerd in 12.427 kiesdistricten en er werden 23.648 stembureaus, waaronder 250 speciale in ziekenhuizen (106), hotels (80) en kampeerterreinen en andere centra (64). Er werden 80 districten gecreëerd in 27 gemeenten.

90,28% van de stembiljetten waren geldig en onder hen steunde 72,10% van de kiezers alle kandidaten samen. De 470 kandidaten werden dus verkozen. Deze gegevens tonen de kwaliteit van het proces en de steun van de bevolking voor zijn vertegenwoordigers aan, aangezien de gunstige steun voor alle kandidaten overheerst, zonder het selectief stemmen als optie voor de kiezers uit te sluiten. De beginselen van het stemmen in Cuba worden gekenmerkt door het feit dat het vrij, gelijk, direct en geheim is. Dit resultaat is een echte uitdrukking van eenheid en steun aan de revolutie en haar leiders. De steun aan Cuba, zijn soevereiniteit en ontwikkeling.

Het hele proces zal worden afgesloten met de installering van de Nationale Vergadering van de Volksmacht op 19 april aanstaande.

Noot van de redactie

In sommige Nederlandse media verschenen enkele berichten over de verkiezingen op Cuba, waarin werd gesproken van verkiezingen ‘zonder oppositiekandidaten’ en ‘waar niets te kiezen valt’. Die anticommunistische propaganda staat ver van de werkelijkheid. De helft van de kandidaten wordt namelijk op lokaal niveau gesteld vanuit publieke volksvergaderingen, waar iedereen kandidaten kan stellen. De andere helft van de kandidaten wordt op sectoraal niveau gesteld door massaorganisaties (vakbonden, boerenorganisaties, studentenvakbonden, vrouwenorganisaties, jongerenorganisaties etc.). Vervolgens moet elke kandidaat nog 50% van de stemmen behalen in de landelijke verkiezing om uiteindelijk verkozen te worden. Die verkiezing gebeurt met vrije en geheime stemming. Degenen die verkozen zijn kunnen op ieder moment worden herroepen door hun kiezers indien de mensen geloven dat een volksvertegenwoordiger geen goed werk verricht.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!