Skip navigation
Griekenland

Uitvalsbasis Griekenland

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 19 januari 2022

Placeholder
NCPN

Nu het hele burgerlijke medialandschap in het teken staat van hét virus en de afgelopen maand het meest gebruikte woord ‘Omikron’ is, ontsnappen veel ernstige ontwikkelingen aan de aandacht van de “gemiddelde” Griek. Als er al zoiets is, vandaar de aanhalingstekens. Het idee moge duidelijk zijn. Binnen het kader van het nieuwe akkoord tussen de VS en Griekenland over de Amerikaanse militaire bases in het land zullen er ruim 90 miljoen dollar geïnvesteerd worden voor de opwaardering van de havens, vliegvelden en kazernes daar waar bases gebouwd of uitgebreid gaan worden.

In januari treffen de Amerikanen buitenlandse en lokale constructiebedrijven in het “strategisch gelegen” Volos, plaats in Midden-Griekenland aan de oostkust. Het doel is de uitbreidingsplannen van de installaties, die in dienst staan van de Amerikaanse strijdkrachten in Griekenland, op weg te helpen. Op grond van een mededeling van de USACE NAD (VS Legerkorps van Ingenieurs Noord-Atlantische Divisie) van 24 november jl. zouden er nieuwe installaties moeten komen plus reparaties en onderhoud van gebouwen “ter ondersteuning van de defensieve operaties van de VS in Griekenland”. De Amerikanen wezen erop dat de werkzaamheden in elk geval de strijdkrachten en/of installaties van de VS in heel Griekenland zullen dienen.

Om dit alles te bespreken zal midden januari een preliminaire conferentie gehouden worden in Volos, dat strategisch gelegen is vlak bij de luchtmachtbasis in Stefanovikio, waar vele toekomstige werken van de VS gepland zijn. De krant “Rizospastis” had op 6 november al onthuld dat de Amerikanen vanaf 20 oktober constructiebedrijven hadden uitgenodigd voor een eerste marktonderzoek om daarna voorstellen te doen voor gebouwen en andere installaties. De begroting waarbinnen deze bedrijven hun werk zouden kunnen doen, lag toen tussen de 25 en 100 miljoen dollar. Ook vorderen de plannen voor een nieuw communicatiecentrum van de marine op de welbekende Kretenzische basis Souda, waarover al vaker in Manifest. Daarmee neemt het hele basiscomplex in Souda steeds reusachtiger vormen aan.

Dit alles ter verwezenlijking van het Tweede Protocol ter Wijziging van het Akkoord voor Wederzijdse Defensie Samenwerking (MDCA) tussen Griekenland en de VS, dat op 14 oktober ondertekend werd door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen. Het was de derde ronde van de “Strategische Dialoog”, die in 2018 begonnen was tijdens de regering Syriza. Net als de zogeheten “Toepassingsregeling” van het Akkoord, ondertekend in Athene op 1 november door de chef van de Griekse Generale Staf voor Nationale Defensie en de VS-ambassadeur in Griekenland, is ook deze tekst een verlenging van het verblijf van de Amerikaanse strijdkrachten in Griekenland voor onbepaalde tijd. En daarmee wordt het Amerikaanse stempel steeds meer gezet op steeds nieuwere plekken. Bovengenoemd Protocol noemt de volgende plaatsen, waar de Amerikanen extra krachten gaan inzetten:

  • De kazerne “Jannoulis” in Alexandroupolis (stad in het uiterste noordoosten vlak bij de grens met Turkije), dichtbij de haven en het vliegveld van de stad, waar de laatste jaren voortdurend Amerikaanse NAVO-krachten aan de grenslijn met Rusland bediend worden. Volgens VS-ambassadeur Geoffrey Pyatt heeft Alexandroupolis alleen al in 2021 9 grote schepen binnengehaald met 165 voertuigen met rupsbanden, 135 helikopters en meer dan 2.500 stuks lading. Daarmee opent Alexandroupolis “voor ons bondgenootschap een fundamentele poort naar de West-Balkan, Oost-Europa en de Zwarte Zee en versterkt de inspanningen van de NAVO”. Binnen de Amerikaanse NAVO -operatie “Atlantic Resolve” werden overigens kortgeleden via deze grenshaven 73 helikopters plus 995 voertuigen/trailers/containers enz. bediend.
  • De kazerne “Jorgoula” in Volos in combinatie met de aanwezigheid van Amerikanen op de luchtmachtbasis van Larisa en op de luchtmachtbasis in Stefanovikio. Deze Amerikaanse aanwezigheid dateert uit Syriza’s tijd.
  • De schietbaan in Litochoro in het district Pieria, dat de laatste jaren toch al een oefenterrein was voor Amerikaanse helikopterpiloten en mariniers al sinds Syriza aan de macht was.
  • En tot slot de marinebasis Souda op Kreta, waar installaties voor de stationering, bediening en steun aan steeds meer Amerikaanse troepen steeds meer uitgebreid worden.

Interessant binnen deze ontwikkelingen is het feit, dat NAVO-lidstaat Turkije zijn eerste militaire basis in het buitenland heeft geopend en wel in het Afrikaanse Somalië. Dit kan niet los gezien worden van het oprukken van Turkse monopolies op het Afrikaanse continent in concurrentie met de monopolies van vele Europese landen, China en Rusland, waardoor ook daar nieuwe conflicthaarden ontstaan. Geen plek meer op de aardbol, die verstoken blijft van mogelijke conflicten. Immers, de economische belangen worden beschermd tegen concurrenten door het militaire potentieel van landen en/of werelddelen.

In de recente mededeling van het Europese Communistische Initiatief in verband met het Europese leger en de gevaarlijke verscherping van de anti-imperialistische concurrentie wordt ook een paragraaf gewijd aan de expansie van de NAVO (NAVO-strategie 2030) over de hele aardbol met militaire oefeningen en de concentratie van troepen aan de Russische grenzen, aan de steun aan het volksvijandige regime in Oekraïne en aan de eventuele toetreding van Oekraïne tot de NAVO, aan de verscherping van de confrontatie aan de grenzen van Polen en de Baltische landen met Wit-Rusland en het instrumentaliseren van het vluchtelingenprobleem in de concurrentiestrijd. Gewezen wordt op het feit dat de EU binnen het kader van de NAVO meedoet aan gigantische militaire oefeningen, zoals bovengenoemde “Atlantic Resolve”. Het Initiatief richt een oproep aan alle volkeren zich in te zetten tegen de imperialistische plannen van EU-NAVO-VS. Het is de enige manier om een punt te zetten achter deze desastreuze ontwikkelingen. “Alleen het volk kan het volk redden” is het devies van Griekenlands Communistische Partij, de KKE.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!