Skip navigation
Verklaring CJB

Over uitsluiten communisten tijdens studenten intromarkt Utrecht

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 31 augustus 2022

Placeholder
NCPN

Dit jaar zal de CJB op de intromarkten van verschillende introductieweken van universiteiten en hogescholen staan door het land heen. Het bestuur van UIT, van de Utrechtse introweek, heeft echter besloten om ons uit te sluiten van deelname onder het vage voorwendsel van de oorlog in Oekraïne. De CJB veroordeelt dit discriminerende en anticommunistische besluit van het UIT-bestuur, dat past in een algemenere context van toenemend anticommunisme.

Allereerst is het goed om in te gaan op de feiten omtrent het uitsluiten van deelname aan de Utrechtse introductieweek. De CJB contacteerde de organisatie van de introductieweek om te vragen wat de kosten zouden zijn van deelname aan de introductiemarkt: het moment voor aankomende studenten om kennis te maken met de verscheidenheid van organisaties in hun stad. Binnenkort richten wij een eigen afdeling Utrecht op, waar we ook leden hebben die studeren en die met andere studenten van Utrecht willen strijden voor o.a. goede huisvesting en voor compensatie voor het leenstelsel. Onze aanvraag werd echter al direct afgeweerd met een verwijzing naar dat de CJB “niet [past] bij het karakter bij de UIT waar iedereen zich vrij en thuis moet voelen. Gezien jullie standpunten en huidige maatschappelijke ontwikkelingen voelt het niet goed om jullie toe te laten tot de infomarkt.”

De CJB vroeg de organisatie herhaaldelijk wat dan precies onze standpunten waren die aankomende studenten “niet vrij en thuis” zouden doen voelen en over welke maatschappelijke ontwikkelingen het dan ging. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw en bleek het te gaan om “de huidige omstandigheden in Oekraïne.” Een verdere uitleg weigerde de organisatie te geven.1[1]

De positie van de CJB m.b.t. de ontwikkelingen in Oekraïne is glashelder en bevat niets dat aanstootgevend zou zijn voor de studenten in Utrecht. De CJB heeft vanaf het begin de invasie door de Russische Federatie in Oekraïne veroordeeld, en heeft consequent aangegeven dat het een imperialistische oorlog betreft, waarbij de Oekraïense bevolking slachtoffer is van de strijd om markten, grondstoffen, transportroutes en invloedsferen, tussen enerzijds Rusland en zijn bondgenoten, en anderzijds de NAVO, VS en EU.

Het is een schande dat de organisatie van deze introweek toekomt aan politieke discriminatie en hele delen van de Utrechtse studentenpopulatie weigert kennis te laten maken met een politieke jongerenorganisatie die expliciet voor hun belangen in de studentenstrijd opkomt. Het is een schande dat de Utrechtse studenten die lid zijn van de CJB de mogelijkheid wordt ontnomen om in de introweek als CJB’ers met hun medestudenten te spreken. Het is wellicht een nog grotere schande dat dit kan gebeuren met een vage verwijzing naar ‘de omstandigheden in Oekraïne.’

Het anticommunisme van de introductieweek in Utrecht past in het kader van het oprukkende anticommunisme dat wordt aangewakkerd door de regeringen en de EU.2[2] In heel Europa worden communistische jongerenorganisaties en partijen in toenemende mate geconfronteerd met pogingen om communisten monddood te maken, wat gepaard gaat met laster, geschiedvervalsing en toenemende repressie. Zo worden zusterorganisaties in Europa o.a. geconfronteerd met (pogingen tot) uitsluiting van verkiezingen,3[3] worden betogingen van communisten vaak hardhandig onderdrukt door politiegeweld,4[4] wordt communistische pers vervolgt (zoals recentelijk de redactie van de krant van onze Poolse zusterorganisatie),5[5] en momenteel worden juist leden van de Oekraïense communistische jongerenorganisatie vervolgd door de regering in Kiev.6[6]

We zien in veel landen dat de escalatie van de oorlog in Oekraïne wordt gebruikt als voorwendsel om de communisten aan te pakken. En dat terwijl er geen enkele communistische macht betrokken is bij de oorlog. Het is juist een gevolg van de contrarevolutie in de voormalige socialistische landen daar!

Als CJB kunnen we het anticommunisme en de discriminatie van de UITweek van Utrecht niet accepteren. We spreken ons uit tegen deze beslissing van het UIT-bestuur en roepen anderen op hetzelfde te doen.

Algemeen Bestuur CJB

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!