Skip navigation
Cuba

VS contra Cuba: inzet nieuwe technologieën en ondermijning tegen Cubaanse jongeren

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 10 juni 2021

Placeholder
NCPN

Sinds 2004 hebben diverse organisaties in de VS hun krachten (verder) verenigd en werken nauw samen om hun missie te vervullen: de Cubaanse revolutie in één keer verslaan. Het betreft onder meer: de Nationale Veiligheidsraad (NSC), de CIA, de National Endowment for Democracy (NED), de United States Agency for International Development (USAID), het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse zaken, de Interests Section van de VS in Havana [voor diplomatieke betrekkingen zonder ambassade] en diverse inlichtingendiensten.

Voor het bereiken van dat doel speelt het International Republican Institute (IRI)* nog steeds een belangrijke rol. Het 'Cuba-programma' van die rechtse, Amerikaanse organisatie ging en gaat ervan uit dat "nieuwe initiatieven helpen om de capaciteit te ontwikkelen van netwerken in de Cubaanse samenleving die pleiten voor verandering, en de omvang van het aantal mensen in Cuba dat geneigd is om deel te nemen aan subversieve activiteiten te vergroten."

Laten we eens lezen wat George W. Bush zegt in zijn beroemde plan voor Cuba: "Het bereiken van de Cubaanse jeugd is een van de belangrijkste kansen om het einde van het regime te bespoedigen."

Het document van het Internationaal Republikeins Instituut, "Versnelling van de overgang naar democratie in Cuba", toont de zorg van de VS dat de Cubaanse regering steeds minder afhankelijk wordt van middelen van de VS. "In het bijzonder probeert Cuba al zijn software uit te geven aan op Linux gebaseerde systemen, om afhankelijkheid van Microsoft-producten te vermijden, die, hoewel technisch verboden door de blokkade, alomtegenwoordig zijn."

Ze zijn vooral bezorgd over de ontwikkeling die Cuba kan doormaken op het gebied van computerbeveiliging, en alles wat dat kan betekenen als rem op de plannen van de VS voor het aanwakkeren van interne ondermijning. Om dit te voorkomen begeleiden ze de versnelde distributie van software en hardware voor gebruik op hun interne netwerken.

Met financiering van het Bureau voor 'Democratie, Mensenrechten en Arbeid', van het ministerie van Buitenlandse Zaken, begon het Internationaal Republikeins Instituut in 2010 een project om software, referenties, nieuws, websites, portals en informatiebronnen te compileren, met als doel deze te kopiëren naar een draagbare usb-poort en vervolgens te zorgen voor gemakkelijke toegang. Dit was het resultaat van een initiatief genaamd 'CiberLibre'.

De geselecteerde programma's, speciaal gericht op Cubaanse jongeren- en adolescentennetwerken, bevatten software om "veilig" toegang te krijgen tot internet, zonder dat ze door Cubaanse servers worden gedetecteerd.

Het IRI-document geeft aan dat "Internettoegang steeds belangrijker wordt voor het programma ... we gaan de begroting in dit opzicht evalueren en aanbevelingen doen aan de USAID, met duidelijkere langetermijnperspectieven."

De CIA analyseerde, als een nummer één prioriteit, de mogelijkheden van het creëren van steeds uitgebreidere internettoegangsnetwerken binnen Cuba, met beter opgeleide activisten. En de CIA gaf de IRI de opdracht om strategieën te ontwikkelen voor de 'jongerenorganisaties' die op Cuba verbonden zijn aan dat Instituut, zodat ze "beter worden begrepen, een grotere vertegenwoordiging hebben en meer steun krijgen van de bevolking, met als doel hun geloofwaardigheid en capaciteit als maatschappelijke organisaties te versterken".

Als onderdeel van deze subversieve projecten werd een poging gedaan om geavanceerde apparatuur in het land te introduceren, om te worden gebruikt door organisatorische netwerken waarvan de deelnemers door henzelf (IRI) zijn getraind.

Het gebruik van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (ICT) vormt een prioriteit van de vijand in zijn werk van interne ondermijning, vooral in de plannen die tegen de jeugd zijn bedacht. Ze hebben haast, omdat, zoals ze zelf toegeven, de Revolutie ook ICT-kennis beschouwt als een fundamenteel element voor ontwikkeling en nationale defensie.


Bron: granma.cu, 29 april 2021.

Voetnoot

* Het International Republican Institute (IRI) is opgericht in 1983. Op hun eigen website is te lezen: "IRI is de belangrijkste internationale organisatie voor de ontwikkeling van democratie. Ons onpartijdige, non-gouvernementele Instituut heeft sinds 1983 veel werk verricht in meer dan 100 landen in Afrika, Azië, Eurazië, Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en heeft momenteel kantoren in 40 landen over de hele wereld."

In een ander artikel van Raúl Antonio Capote (de auteur van dit artikel) is een heel andere uitleg te lezen ( http://www.cubadiplomatica.cu/en/articulo/anti-cuban-crusaders-new-american-century ):

"Het International Republican Institute (IRI) werd in 1983 opgericht met het verklaarde doel een 'kruistocht voor vrijheid' uit te voeren. Het wordt beschouwd als het geheime wapen om de doelen van de fundamentalistische politici van de Republikeinse Partij te bereiken. Deze organisatie heeft een grote structuur met meer dan 500 medewerkers verdeeld over geografische gebieden en met vestigingen in verschillende landen, afhankelijk van hun prioriteiten en mogelijkheden." Hij geeft een aantal voorbeelden waarbij ze zijn ingezet en gefinancierd voor subversieve activiteiten in o.a. Joegoslavië, Venezuela en Cuba.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!