Ieder jaar op 13 augustus wordt de geboortedag gevierd van Fidel Castro Ruz, leider van de Cubaanse revolutie en tevens een groot leider van de progressieve krachten in de wereld en volgeling van de ideeën van Marx, Engels, Lenin en José Martí.
Het denken en de erfenis van Fidel wordt met het verstrijken van de jaren nog steeds actueler en belangrijker. De waarde van het visionair denken van Fidel over gezondheidszorg wordt onder meer aangetoond in de huidige situatie, waarin de wereld wordt geconfronteerd met de COVID-19-pandemie.
Fidel had een visionaire denkwijze en een leidende rol in het proces van het opbouwen van voldoende menskracht en inzet in de gezondheidszorg en alle transformaties van het Cubaanse gezondheidssysteem, inclusief hoe wetenschappelijk onderzoek en praktische geneeskunde elkaar harmonieus aanvullen. Dit alles heeft Cuba in staat gesteld om het aantal van negen artsen op elke duizend inwoners te realiseren, wat onder meer betekent dat Cuba's gezondheidsindicatoren vergelijkbaar zijn met die van ontwikkelde landen. En het stelt Cuba in staat om, in de huidige context, het hoofd te bieden aan de pandemie van COVID-19, met nationale middelen die zeer positieve resultaten opleveren. In Cuba herstelt 91 procent van alle coronaviruspatiënten, dankzij hun uitstekende gezondheidswerkers en hun meer dan 21 soorten geneesmiddelen, geproduceerd in eigen land en opgenomen in 'Medische Protocollen' om het coronavirus te behandelen.
Het is belangrijk te vermelden dat veel van deze prestaties zijn gebaseerd op Fidels initiatieven, die zijn geïmplementeerd in het Cubaanse gezondheidssysteem sinds de triomf van de Cubaanse revolutie in 1959, zoals onder andere het succesvolle 'Family Doctor Program' [huisartsen].
De leider van de Cubaanse Revolutie leerde de landen van de wereld dat het inzetten van een nieuwe benadering van de organisatie van het vrije en universele volksgezondheidssysteem niet alleen mogelijk, maar ook een dringende humanitaire behoefte is.
Als resultaat van Fidels internationalistische ideeën ontstonden belangrijke initiatieven, als voorbeelden van het principe van de Cubaanse solidariteit in medische samenwerking, zoals: de 'Latin-American Medical School', de 'Mision Milagro' en de 'Henry Reeve Medical Brigade'.1 Op 21 mei 1963 ging op het Afrikaanse continent de eerste medische samenwerking van Cuba van start. Sindsdien zijn door meer dan 400.000 gezondheidswerkers, in meer dan 164 landen levens gered, dankzij deze altruïstische samenwerkingen.
In 2003 bevestigde opperbevelhebber Fidel Castro: "Ons land stuurt dokters die nodig zijn naar donkere uithoeken van de wereld. Artsen en geen bommen". In 2005 werd de 'Henry Reeve Medical Brigade' opgericht als een internationale brigade van artsen die gespecialiseerd zijn in rampsituaties en ernstige epidemieën. Het doel is om onmiddellijk te kunnen samenwerken in elk land dat wordt geconfronteerd met catastrofes of epidemieën die ook tot sociale rampen leiden, zoals orkanen, aardbevingen, overstromingen of epidemieën, bijvoorbeeld van Ebola, Cholera of Dengue.
De ervaring die de Henry Reeve Medical Brigades de afgelopen 15 jaar hebben opgedaan, heeft het mogelijk gemaakt dat in de huidige wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid, veroorzaakt door COVID-19, 44 van deze Brigades hebben bijgedragen aan de bestrijding van deze pandemie in 37 landen en gebieden. Dit aantal moet worden opgeteld bij de inzet die Cubaanse medische professionals al in 59 landen hebben geboden.
Cubanen zijn, als trouwe erfgenamen van de principes van solidariteit en internationalisme, erg trots op de internationale oproep die mensen van goede wil doen in de wereld, voor de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede in 2021 aan de Cubaanse 'Henry Reeve Medical Brigades'. Dit als erkenning voor hun aanhoudende humanitaire en altruïstische werk voor het redden van mensenlevens gedurende de afgelopen 15 jaar, in landen van vijf continenten, in de strijd tegen zulke vreselijke epidemieën als ebola en de huidige strijd tegen COVID-19.
1 Henry Reeve, geboren in 1850 in Brooklyn, New York, in de VS, was in zijn jeugd een trommelaar in het Union Army tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij raakte geïnteresseerd in de Cubaanse opstand tegen de Spaanse kolonisten en meldde zich als vrijwilliger bij het Cubaanse Bevrijdingsleger, tijdens de eerste Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog (1868-1878). Hij diende zeven jaar en klom op tot de rang van brigadegeneraal. In 1876 stierf hij tijdens die oorlog op 26-jarige leeftijd in Cuba.
Bron: Yadira Ledesma, counsellor Cubaanse ambassade. Vertaling J. Bernaven.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!