Skip navigation
50 jaar coup Chili

Herdenking coup Chili

NCPN aanwezig bij eerbetoon aan Salvador Allende

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 19 september 2023

bron: NCPN

Op 9 september was de NCPN aanwezig bij het Allendemonument in Amsterdam bij de herdenking van de door de VS geleide fascistische staatsgreep in Chili, waar de democratisch gekozen regering van Salvador Allende werd vervangen door een bloeddorstige fascistische dictatuur. Vanuit het partijbestuur werden bloemen gelegd bij het Allendemonument. De herdenking werd georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Communistische Partij van Chili en andere organisaties van de Chileense gemeenschap.

Tot op de dag van vandaag blijft de heldhaftige strijd van de communisten en de volkskrachten in Chili ons inspireren. Wij herdenken alle slachtoffers van de door de VS geleide fascistische coup, evenals de strijd van de Chileense arbeidersklasse tegen de monopolies en het kapitalisme. Een strijd die tot op de dag van vandaag gevoerd wordt.

We putten moed uit de strijd van president Allende, die ter verdediging van het mandaat van de bevolking zijn leven gaf. Met hem stierven vele andere strijders in het Palacio de la Moneda, het eerste brandpunt van verzet tegen de militaire junta van Pinochet en andere criminele generaals.

De tragische gebeurtenissen in Chili leren ons de bittere les dat de zogenaamde ‘parlementaire weg naar het socialisme’ niet levensvatbaar is, en ze leren ons dat de bourgeoisie tot alles in staat is om de macht van de werkende klasse te breken. Ze bevestigen de les die Marx en Engels reeds eerder trokken uit de Commune van Parijs: “de arbeidersklasse kan de kant-en-klare staatsmachinerie niet eenvoudig in bezit nemen en deze voor haar eigen doeleinden in beweging zetten.”

De gebeurtenissen in Chili wijzen op de taak van de communistische beweging om een revolutionaire strategie te formuleren voor de omverwerping van het kapitalisme, gericht op de vermaatschappelijking van de productiemiddelen, centrale planning en arbeidersmacht. Voor de opbouw van het socialisme-communisme.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!