Skip navigation
Verklaring NCPN

Alle ogen op Rafah

Verklaring omtrent de bombardementen op vluchtelingenkampen in Rafah
Foto: Tasnim News Agency / CC BY-SA 4.0

Israëlische troepen blijven tentenkampen bombarderen waar ontheemden verblijven in zogenaamd veilige zones in de Gazastrook, waarbij vele Palestijnen al omkwamen, waarvan de meesten vrouwen en kinderen. Deze bombardementen vinden plaats in het verlengde van het grondoffensief in Rafah. Israël dwingt meer dan honderdduizend Palestijnse burgers om te ‘evacueren’. De NCPN en de CJB veroordelen deze brute en onacceptabele aanvallen op de Palestijnse bevolking.

Met deze grondinval blokkeert Israël een cruciale levenslijn voor humanitaire hulp voor een bevolking die al met hongersnood en genocide wordt geconfronteerd. De genocide op het Palestijnse volk gaat door en het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 36.000. Het aantal onschuldige slachtoffers zal blijven stijgen als dit offensief zal worden voortgezet.

Onder de druk van de wereldwijde solidariteitsacties voor Palestina, heeft de internationale gemeenschap zich overwegend tegen dit offensief gekeerd. De Verenigde Staten en haar bondgenoten in het Euro-Atlantische blok ontmoedigden Israël om een grondoffensief te starten. Ook Nederlandse politici, waaronder demissionair premier Mark Rutte spraken uit dat Rafah de ‘rode lijn’ zou zijn, en dat bij een grondoffensief sancties tegen Israël opgelegd zouden worden. Maar deze woorden bleken pure hypocrisie. Na de inval schitterde de internationale gemeenschap in haar stilte; de beloftes over sancties werden niet nageleefd.

Het blijft echter niet bij deze hypocrisie van onze regering. Terwijl de genocide tegen het Palestijnse volk doorgaat, blijft de Nederlandse regering schaamteloos F-35-onderdelen leveren aan Israël, ondanks een eerder opgelegd export verbod. De Nederlandse regering moest na de beslissing van de hoge raad stoppen met het leveren van F-35-onderdelen met eindbestemming Israël. Ondanks dat worden Israëlische F-35’s in de VS gebouwd met Nederlandse onderdelen. Het is onacceptabel dat de Nederlandse regering probeert om via omwegen de genocide te blijven faciliteren.

De beslissing van de hoge raad, evenals de uitspraken van het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof om onmiddellijk te stoppen met het offensief in Rafah, zullen de genocidale oorlogsvoering van Israël en de steun van het Euro-Atlantische imperialisme niet stoppen. Dit toont aan dat het internationaal recht niet in staat is om de vrede te waarborgen. Alleen de georganiseerde werkende klasse heeft de kracht om de strijd tegen het imperialisme te voeren en de vrede te waarborgen. De protestgolven in Nederland en wereldwijd geven hoop en zetten regeringen onder druk om de Palestijnse staat te erkennen en de steun voor de Israëlische genocide en bezetting te stoppen.

Ondertussen wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren, waarbij het nog de vraag is of dat gaat gebeuren en onder welke voorwaarden. Het is nu belangrijker dan ooit dat wij blijven strijden tegen Nederlandse inmenging in de genocide, voor het verbreken van alle banden met Israël en voor het onmiddellijk erkennen van de Palestijnse staat door Nederland.

Stop de genocide! Vrijheid voor Palestina!


Commissie Internationaal van het Partijbestuur van de NCPN

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!