Skip navigation
Internationaal

Oprichting van de Europese Communistiche Actie

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 19 december 2023

bron: KKE

Op 18 november vond de oprichting van de Europese Communistische Actie (ECA) plaats. De ECA is een nieuwe vorm van regionale samenwerking van communistische partijen in Europa, die mede door de NCPN is opgericht om de gezamenlijke studie, coördinatie en actie van communistische partijen in Europa te bevorderen.

De oprichting vond plaats in een kameraadschappelijke sfeer in het hoofdkantoor van de Communistische Partij van Griekenland in Athene. Deze nieuwe vorm van samenwerking is van belang in het licht van de gevaarlijke ontwikkelingen op ons continent en in de rest van de wereld, die als oorzaak het imperialistische systeem heeft. Onder het imperialisme domineren grote monopolies en hun vertegenwoordigers in de burgerlijke regeringen de wereld, beconcurreren elkaar, en produceren voor het overgrote deel van de bevolking slechts armoede, oorlog en leed.

De ECA is opgericht door twaalf communistische partijen uit Europa, namelijk tussen de Communistische Arbeiderspartij van Finland, Communistische Revolutionaire Partij van Frankrijk, Communistische Partij van Griekenland, Werkerspartij van Ierland, Communistisch Front (Italië), Nieuwe Communistische Partij van Nederland, Unie van Communisten van Oekraïne, Partij van de Arbeid van Oostenrijk, Communistische Partij van de Werkers van Spanje, Communistische Partij van Turkije, Communistische Partij van Zweden en de Zwitserse Communistische Partij.

De oprichtingsverklaring, die tijdens de vergadering werd besproken en goedgekeurd, is te lezen op de website van de NCPN.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!