Skip navigation
verklaring over de Overheidsrepressie

De NCPN en de CJB veroordelen de repressie tegen pro-Palestina demonstranten

Placeholder image
NCPN

In de middag van 5 maart vond er een demonstratie plaats in de centrale hal van het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag. Ongeveer 25 demonstranten voerden actie tegen de medeplichtigheid van de Nederlandse regering aan de genocide gepleegd door Israël tegen de Palestijnse bevolking. Een sit-in werd georganiseerd waarbij leuzen werden geroepen. Tijdens het vragenuur werd er ook geïntervenieerd door de demonstranten. De demonstratie werd geconfronteerd met repressie en werd stopgezet door de politie. De vreedzame demonstranten werden een voor één weggevoerd door politieagenten in politiebusjes gestopt. De NCPN en de CJB veroordelen de repressie tegen de demonstranten.

Alle burgerlijke politieke partijen steunen de repressie 

Na het stopzetten van de demonstratie uitten alle politieke partijen in de Tweede Kamer hun afschuw over de vreedzame solidariteitsactie. Alle partijen, zonder uitzondering, prezen de repressieve maatregelen genomen door de politie, behalve degenen die juist meer repressie wilden, zoals de SGP en CDA. De PVV en andere partijen zoals de BBB en NSC labelden de actievoerders meteen als ‘antisemitisch’.

Ook zogenaamde ‘linkse partijen’ hebben hun steun voor de politie en censuur uitgesproken. GroenLinks-PvdA voorzitter Frans Timmermans sloot zich aan bij de uitspraken van partijen zoals de VVD en ChristenUnie dat er geen plaats is voor demonstraties in de Tweede Kamer. De nieuwe voorzitter van de SP heeft steun betuigd aan de acties van de politie. Opnieuw laten de reformistische krachten in het parlement zien dat de enige vorm van ‘klassenstrijd’ die ze vertegenwoordigen, het steunen van de belangen van het Nederlandse kapitaal is in het onderdrukken van vreedzame demonstraties.

Voorzitter Bosma heeft laten weten dat de Tweede Kamer doorgaat met het onderdrukken van de demonstranten door aangifte te doen tegen de deelnemers.

Het betuigen van solidariteit aan Palestina is geen antisemitisme

Steeds vaker worden pro-Palestina demonstranten beschuldigd van antisemitisme. De 25 actievoerders hebben op geen enkel moment tijdens de demonstratie antisemitische leuzen gescandeerd. Echter, het simpelweg erkennen van de misdaden van Israël is al genoeg voor de pro-zionistische geluiden in de Nederlandse politiek om alles en iedereen als ‘antisemiet’ te beschouwen. Het betreft een veelvoorkomende tactiek om actievoerders te delegitimeren. Het maakt hun niet uit dat de demonstranten alleen een einde aan het bloedvergieten willen in Gaza. Door ze als antisemiet te beschouwen, kunnen ze minder geïnformeerde mensen beïnvloeden om alle pro-Palestina geluiden te koppelen aan antisemitisme.

De acties van de Tweede Kamer vallen binnen een bredere context van repressie

Het verbod op demonstraties in het parlementsgebouw is geen constante regelgeving geweest. Tot aan de jaren 90 mochten er zelfs manifestaties met 2000 mensen binnen het parlementsgebouw plaatsvinden. Sinds de jaren 2000 hanteert de burgemeester van Den Haag echter een de facto demonstratieverbod in het parlementsgebouw, gebaseerd op artikel 2 van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Echter kijkt de burgemeester niet naar individuele gevallen om demonstraties te weigeren, wat volgens de WOM wel moet. In plaats daarvan geldt een algemeen verbod voor elke manifestatie, wat des te absurder lijkt gezien de huidige tijdelijke locatie van het parlement, waar slechts beperkte ruimte is voor demonstraties met meer dan enkele tientallen mensen rondom het parlementsgebouw. Dit demonstratieverbod vormt een directe aanslag op het recht op demonstreren in Nederland.

Steeds meer staan democratische rechten zoals het recht op demonstratie onder druk. Deze trend van afbraak van rechten staat in de context van de groeiende tegenstellingen van het kapitalisme. Steeds meer groeit de ontevredenheid in de bevolking over de medeplichtigheid van de Nederlandse regering aan de apartheid, bezetting en genocide gepleegd door Israël. De Nederlandse regering blijft standvastig de belangen van de kapitalistische klasse verdedigen. De Nederlandse staat zal alles doen om de banden met Israël te behouden, zelfs als ze demonstranten moeten censureren en onderdrukken. De positie van Nederland binnen het VS-EU-NAVO-blok gaat dus boven het leven van de Palestijnen en ook boven het recht op demonstratie in Nederland.

De groeiende repressie dient om de toenemende solidariteit met Palestina in Nederland te ontmoedigen. Ondertussen gaat de genocide in Gaza onverminderd door. Daarom is het nu juist belangrijk dat deze solidariteit wordt versterkt. De Nederlandse heersende klasse en haar politieke vertegenwoordigers hebben overduidelijk de kant van oorlog, apartheid en genocide gekozen. Deze positie moet worden bestreden door de strijd voor vrede te bevorderen, en alleen de werkende klasse kan deze oppositie voeren.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!