Skip navigation
Iran

De wijdverbreide en moedige opstand van het volk tegen onderdrukking en tirannie

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 28 september 2022

Placeholder
NCPN

In Iran vinden massale volksprotesten plaats naar aanleiding van de moord van de 22-jarige Mehsa Amini door de zedenpolitie voor het niet goed dragen van een hoofddoek. We publiceren hier een verklaring van de Tudeh Partij van Iran over deze ontwikkelingen.

Verklaring van de Tudeh Partij van Iran, 20 September 2022.

Na de moord op Mahsa Amini door repressieve troepen van het Velayat-e-Faqih-regime, verspreidden brede volksprotesten zich over de steden van Iraans Koerdistan en vele andere steden. Rechte informatie wijst op groeiende protesten van de mensen in de steden Sanandaj, Mahabad, Ashnoye, Saqqez, Marivan, Bukan, Piranshahr, Kamiyaran, Teheran, Isfahan, Rasht, Mashhad, Hamedan, Kermanshah, Tabriz, Shiraz, Qom, Kerman, Zanjan, Qazvin, Arak, Urmia, Gohardasht en een aantal andere steden van het land. In veel steden van Iraans Koerdistan staken winkeliers en ondernemers uit solidariteit met de betogers. De reikwijdte van de protesten heeft zich ook uitgebreid tot de universiteiten van het land, waaronder de Universiteiten van Teheran, Tarbiat Moalem, Allameh, Tabatabai en Amir Kabir, Kharazmi en de Tabriz Universiteit van Medische Wetenschappen.

De veiligheidsapparaten en regimeleiders beweerden aanvankelijk dat Mehsa Amini niet omkwam door de wrede mishandeling van de ‘zedenpolitie’ maar door een hartstilstand. Zij hebben de afgelopen dagen met bloedige aanvallen en massale arrestaties van demonstranten in verschillende steden aangetoond dat het heersende regime de belangrijkste oorzaak is van de repressie, het geweld en de terreur in ons land. Volgens onbevestigde berichten zijn er meer dan vier landgenoten gedood en 75 demonstranten gewond geraakt door het openingsvuur van de veiligheidstroepen. Het regime, dat bang is voor de verspreiding van deze protesten en na de repressieve acties uit het verleden, heeft alle internet- en mobiele telefoonlijnen ernstig verstoord. In veel steden van Koerdistan heerst een staat van militair bewind.

In onze aankondiging die op 17 september werd gepubliceerd, benadrukte onze partij de tragische dood van Mahsa Amini door toedoen van de criminelen van de regering van de Islamitische Republiek. Met de voortzetting van de huidige anti-volksregering komt er voorlopig geen einde aan de repressie en de gewelddadige vertrapping van de rechten en vrijheden van mensen.

Het afgelopen jaar zijn we getuige geweest van voortdurende en moedige protesten van verschillende sociale lagen, van arbeiders tot leraren, gepensioneerden, vrouwen, jongeren en studenten tegen het regime van onwetendheid en misdaad, dat elke dag weer een bredere dimensie krijgt en steeds duidelijker de echte wensen van mensen weerspiegelt. Tijdens de volksprotesten van de afgelopen dagen scandeerden mensen: “Dood aan de dictator”, “Dood aan het principe van Velayat al-Faqih” (dit principe stelt de staat ondergeschikt aan de geestelijkheid, nvdr), “Khamenei is een moordenaar, zijn regering is ongeldig”, “Dood aan de onderdrukker, Koning of Leider”, “Van Koerdistan tot Tabriz: ons geduld is op", “Als we niet samen staan, eindigen we één voor één” en “Dit is de laatste waarschuwing aan het regime”. Bij de recente volksprotesten is de prominente rol van vrouwen en de slogan “vrouwen, leven, vrijheid” zeer opmerkelijk, die de speciale en oprechte eisen van de vrouwen van ons land laat zien.

De Tudeh Partij van Iran betuigt haar solidariteit met de moedige strijd van de bevolking van ons land tegen het Velayat-e-Faqih-regime, en benadrukt nogmaals de enige manier om het huidige autoritaire regime te overwinnen. Alleen door middel van eenheid onder een breed scala van sociale lagen en het bundelen van alle progressieve en vrijheidslievende krachten kan er een einde worden gemaakt aan de huidige tirannie, om zo de weg vrij te maken voor de oprichting van een nationale en democratische regering. In deze moeilijke strijd, staan onze kameraden, samen met al diegenen die de vrijheid van het land willen, ​achter de arbeiders en uitgeputte massa tegen de heersende autoritaire regering.

De Tudeh Partij van Iran roept alle krachten die vrede, vrijheid en socialisme in de wereld verdedigen op om de rechtmatige strijd van het Iraanse volk te steunen voor vrede, vrijheid, democratie, nationale soevereiniteit en sociale rechtvaardigheid en tegen dictatuur, discriminatie op grond van ras, religie, en geslacht.

Op naar het verenigde anti-dictatuurfront voor vrijheid, vrede, onafhankelijkheid, sociale rechtvaardigheid en de oprichting van een nationale en democratische republiek!

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!