Skip navigation
Studentenacties voor Palestina

Fotograaf Manifest aangevallen door hoogleraar op Science Park

bron: NCPN

In de middag van donderdag 23 mei is een fotograaf van Manifest aangevallen terwijl hij verslag deed van de acties van medewerkers en studenten op het Science Park in Amsterdam. De fotograaf werd vastgegrepen door een hoogleraar van de UvA, in aanwezigheid van de decaan. De hoogleraar is door actievoerende medewerkers en studenten teruggehouden en de fotograaf van Manifest kon verder doorgaan met zijn werkzaamheden.

De medewerkers en studenten van de UvA voeren momenteel actie op een locatie van de UvA, het Science Park. Daar is een encampment opgezet. De actievoerders eisen nog steeds dat het College van Bestuur volledige openheid biedt over de banden met
Israëlische instituten en dat ze deze breekt. Ogenschijnlijk zijn sommigen erg geïrriteerd over het feit dat studenten en medewerkers in eenheid optreden in solidariteit met het Palestijnse volk, in tegenstelling tot de universiteit die alleen haar commerciële belangen dient.

De hoogleraar probeerde de protesten af te schilderen als antisemitisch, volgens het veelgebruikte frame dat de bevrijding van Palestina alleen samen kan gaan met de onderdrukking van het Joodse volk. Hierbij veronderstelde de professor dat alle Joden zionist zijn, een antisemitische opvatting waarmee een reactionaire ideologie in de schoenen van alle Joden wordt geschoven. Nadat de fotograaf van Manifest hem daarop corrigeerde (er zijn immers talloze Joden wereldwijd, ook in Nederland en Israël, die zich verzetten tegen het zionistische beleid van de Israëlische burgerij dat al decennia doorgezet wordt) werd de hoogleraar agressief. Hij greep de arm van de fotograaf, probeerde de camera af te pakken, en moest door omstanders, waaronder de decaan zelf, tegengehouden worden.

Dit is maar één van de incidenten die bewijst dat alleen de georganiseerde, collectieve actie van studenten en medewerkers een veilige campus kan waarborgen voor iedereen. Het College van Bestuur en de regering, verantwoordelijk voor de repressie, doen dat in ieder geval niet. Het feit dat de hoogleraar zich in het bijzijn van de decaan veilig voelde om een fotograaf fysiek aan te vallen zegt veel over de prioriteiten van het bestuur. Veiligheid is er daar niet één van.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!