Skip navigation
In memoriam

Frank Maarten Sarlemijn

Amsterdam, 26 november 1965 – Markelo, 17 oktober 2022

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 26 oktober 2022

Placeholder
NCPN

Frank is 17 oktober overleden. Frank groeide op in een communistisch gezin. De grondbeginselen in theorie en de praktijk leerde hij al heel jong. Vooral de ervaring van zijn vader speelde hierin een belangrijke rol. Zijn vader maakte de schietpartij mee op de Dam in Amsterdam in mei 1945. Gelukkig overleefde hij het. Frank was goed doordrongen van het feit dat het kapitalisme, imperialisme o.a. leidt tot allesvernietigende oorlogen. Hij is alle jaren trouw gebleven aan de communistische partij. Eerst in de CPN en later in het Verbond van Communisten in Nederland (VCN).

In die tijd werkte hij op een geweldige manier mee om de partij landelijk weer op te bouwen. Hij assisteerde de toenmalige penningmeester en administrateur Joop Gozeling jarenlang, ook met de automatisering van partij en krant op het kantoor in de Bijlmermeer. Zijn instructies worden nog steeds als naslagwerk gebruikt. Ook was hij bereid om altijd mee te werken. De Amsterdamse kameraden zeggen hierover: je kon altijd een beroep op hem doen.

Door zijn huwelijk kwam hij in Twente te wonen. Dat was erg wennen voor hem, maar hij werd onmiddellijk actief in de NCPN-afdeling Twente. Ook hier wisten we dat we altijd een beroep op Frank konden doen. Hand en spandienst maar ook voor zijn mening en voor teksten voor standpunten. Zijn gedegen Amsterdamse scholing in de politiek kwam hierbij goed van pas. In zijn privéleven had hij nogal tegenslag. Hij werd arbeidsongeschikt wat hij heel moeilijk vond, hij wilde zo graag zijn studiekennis optimaal gebruiken. Ondanks deze en andere zorgen bleef hij erg betrokken bij de partij. Hij kwam altijd op ledenvergaderingen, organiseerde openbare bijeenkomsten mee en was actief in diverse soorten acties waaronder veel landelijke demonstraties. Zijn communistische passie droeg hij altijd uit. Dit bleek ook weer rond zijn uitvaart. Een van zijn vroegere studievrienden nam contact op en vertelde dat ze met de groep overwogen om een advertentie te plaatsen. Maar ja, met de gewone media had Frank niets. De vraag was of Manifest hiervoor open staat. In overleg met de redactie is afgesproken dat de groep in de volgende krant een in memoriam zal plaatsen.

Bij zijn uitvaart is de partijafdeling aanwezig geweest. Het was een indrukwekkende, gedenkwaardige bijeenkomst waaruit bleek dat Frank een trouw, bewogen mens was.

Dag Frank, wij zullen je zeker missen.

Afdeling Twente van de NCPN

Corry Westgeest (afdelingssecretaris)

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!