Skip navigation
Herdenking Februaristaking

Herdenking Februaristaking 2022

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 13 april 2022

bron: NCPN

Op zondag 20 februari 2022 kwamen leden van de NCPN, CJB en sympathisanten bijeen op de Noordermarkt in Amsterdam. Aanwezig waren ook vertegenwoordigers van buitenlandse zusterorganisaties. Ondanks dat de wind en de regen fel tekeergingen, lieten de aanwezige mensen zich inspireren door verhalen van strijdbaarheid. De sprekers benadrukten het belang van solidariteit en klassenstrijd in het gevecht tegen kapitalistische uitbuiting en fascistische onderdrukking.

Siewert gaf namens het Algemeen Bestuur van de CJB een inleidende toespraak over de Februaristaking. Op de Noordermarkt werd 81 jaar geleden, op 24 februari 1941, door leden van de toen illegale Communistische Partij Nederland (CPN) de oproep gedaan tot een algemene staking in verzet tegen de vervolging van de Joodse gemeenschap in Nederland, en tegen de algehele repressie en uitbuiting van de arbeidersklasse door de Duitse fascistische bezetter. Het was de eerste keer dat de bevolking van het door Nazi-Duitsland bezette Europa zo openlijk en massaal in verzet zou komen tegen de Jodenvervolging en de fascistische bezetting. De staking, die begon op 25 februari 1941, was een direct gevolg van de brute razzia’s die op 22 en 23 februari gehouden werden in Amsterdam. Bij deze razzia’s werden honderden Joodse mannen opgepakt. Verontwaardigd door deze brute aanval, kwamen honderden Amsterdamse communisten op 24 februari bijeen voor een clandestiene vergadering van de CPN en werd besloten tot het uitroepen van een algemene staking. Op 25 en 26 februari zouden honderdduizenden Nederlandse arbeiders verspreid over meerdere steden in Noord-Holland en Utrecht het werk neerleggen in protest tegen de fascistische onderdrukking.

Na deze introducerende toespraak over de Februaristaking, ging Marianne namens het Partijbestuur van de NCPN in op het fascisme, het klassenkarakter ervan en wiens belangen ermee gediend worden. Zij benadrukte dat het belangrijk is het fascisme goed te begrijpen om het te kunnen bestrijden. Vervolgens ging Jaap (Internationaal Bureau) in op het imperialisme, hoe dat destijds de oorlog en de fascistische bezetting bracht. Hij ging ook in op de hedendaagse tegenstellingen tussen imperialistische machten, die imperialistische interventies en oorlogen voortbrengen, zoals de afgelopen tijd in Oost-Europa.

Om onze strijd goed te kunnen voeren, is het van belang dat de arbeidersklasse een goed beeld heeft van het fascisme en imperialisme, die voortkomen uit het imperialisme, uit het kapitalistische systeem. Ze vormen nog steeds een grote dreiging voor de arbeidersklasse wereldwijd. Aanwezig was ook onze Duitse zusterorganisatie, de Socialistische Duitse Arbeidersjeugd (SDAJ), die o.a. benadrukte dat de strijd tegen fascisme en oorlog ook vandaag de dag van belang is, en dat internationale solidariteit daarbij een onmisbaar wapen is. Aanwezig was ook een vertegenwoordiging van de Communistische Partij van Griekenland (KKE).

Gabriel (werkgroep antiracisme-antifascisme) stond kort stil bij het verlies van Roel Walraven, die op de NCPN en CJB-herdenking van de Februaristaking in 2019 een inspirerende en leerzame toespraak had gehouden. Hij overleed in 2021.

De toespraken, waarvan enkele in deze krant zijn gepubliceerd, werden cultureel afgesloten met een gedicht over de Februaristaking en een muzikaal optreden met een prachtige vertolking van verschillende antifascistische strijdliederen.

Geïnspireerd door de sprekers en opgewarmd door de mooie liederen, vertrokken de aanwezigen daarna richting het Jonas Daniël Meijerplein, waar het beroemde beeld van de Dokwerker staat. Onderweg wapperden de rode vlaggen strak in de harde wind en werd het doel van deze herdenking luid en duidelijk verkondigd: “TOEN NIET, NU NIET, NOOIT MEER FASCISME!”

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!