Skip navigation
In memoriam

Corry Westgeest

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 19 september 2023

Corry (tweede van rechts) op het oprichtingscongres van de NCPN.
bron: NCPN

Op 4 september overleed kameraad Corry Westgeest op 77-jarige leeftijd na een korte maar heftige ziekteperiode. Decennialang heeft zij zich onvermoeibaar ingezet voor een betere wereld.

Corry was lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Toen de reformisten die de partij wilden liquideren daarin de overhand kregen, raakte zij onmiddellijk betrokken bij het Horizontaal Overleg van Communisten (HOC) dat zich verzette tegen de liquidatiepoging, en vervolgens het Verbond van Communisten in Nederland (VCN) en de NCPN.

Toen in 1994 een reformistische en partij-vijandige groep zich verzamelde rond de redactie van Manifest en het redactiewerk werd neergelegd, was Corry één van de kameraden die een noodredactie vormde waardoor de partijkrant bleef voortbestaan. Door de jaren heen droeg Corry vanuit verschillende posities in de partij bij aan de strijd, waaronder als lid en covoorzitter van het Partijbestuur.

In 1982 verhuisde Corry naar Enschede en werd zij al snel secretaris (c.q. voorzitter) van de afdeling Twente van het VCN en later NCPN, een functie die zij tot het einde vervulde. Zij was altijd actief in de sociale beweging, waaronder de vakbeweging (Abvakabo en later FNV), de vredesbeweging, solidariteitsbeweging met de onderdrukte Palestijnse bevolking, de pensioenstrijd en veel meer. Corry was verpleegster en later diensthoofd bij een grote verzorgingsinstelling, waar zij echter werd ontslagen omdat zij communist was. Maar Corry zette de strijd door, letterlijk tot haar laatste adem.

We zullen Corry blijven herinneren als een strijdbare en mondige communist die haar leven wijdde aan de strijd voor een rechtvaardige maatschappij, voor het socialisme.

Het Partijbestuur en de redactie van Manifest uiten hun oprechte deelneming aan haar partner kameraad Rik Min, andere dierbaren en naaste kameraden.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!