Skip navigation
In memoriam

Frank Sarlemijn (1965-2022)

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 22 december 2022

bron: NCPN

Zoals door Corry Westgeest van NCPN Twente al eerder in Manifest aangegeven is Frank Sarlemijn overleden. Als studievrienden van Frank willen we hem met dit memoriam herdenken. We hebben Frank leren kennen in 1984 toen wij begonnen aan een studie natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Frank was een man met sterke idealen. Als wij bij hem thuis kwamen, sprongen de marxistische posters, waaronder een grote van Ché Guevara meteen in het oog, en waren we onder de indruk van zijn boekenkasten die uitpuilden met de verzamelde werken van Marx en Lenin en anderen. Frank is lid geweest van de CJB, VCN en de NCPN (zowel in Amsterdam als in Twente). Frank heeft altijd gepassioneerd geprobeerd zijn wereldvisie uit te dragen en te verenigen met de wereld om hem heen. Natuurkunde en techniek waren daarin een middel. Frank heeft o.a. gewerkt als docent en als ICT-er. Frank's mening over een rechtvaardige indeling van de maatschappij botste soms met de harde werkelijkheid van de commerciële ICT-bedrijven, waar hij daarom op een gegeven moment niet meer goed mee om kon gaan.

Frank was scherpzinnig en intelligent, waarbij het communisme hem na aan het hart lag. Voor veel mensen is discussie over politiek een vrij abstract spel, maar in het geval van Frank was politiek een zeer serieuze zaak.

Hij heeft in 2016 een uitgebreide beschouwing geschreven in het Manifest over het dialectisch materialisme van Friedrich Engels en hoe zich dat verhoudt tot de huidige mainstream visie op de quantummechanica. Iets waarover hij ook met ons regelmatig van gedachten wisselde.

Frank is er niet meer. Wij zullen Frank allemaal missen. Als we bijeenkomen zal er een stoel leeg zijn. Zelf had Frank voor zover wij weten geen hiernamaals in zijn levensvisie. Maar wij hopen dat hij nu zijn rust heeft gevonden.


Ingezonden door Klaas Bakker, Alan Hollander, Mark de Langen en Peter Stallinga

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!